Partnermöte – dag 1

Igår inledde vi vårt sista partnermöte för programmet i Niassa. Kooperation utan Gränser inledde arbetet här i slutet av 2003. Det har varit en lång och ganska krokig resa med många utmaningar och problem men detta till trots avslutar vi nu programmet med goda och långsiktiga resultat och många viktiga lärdomar.

Vårt sista möte ägnas åt att reflektera över programmet sedan dess start, över relationer som har byggts upp och utvecklats och vad vi har lärt oss tillsammans. Dagen inleddes ute i gräset med musik och dans och hälsningar (foto 1-3 nedan).

Igår var det 1 december – internationella dagen för kampen mot aids. Gruppen Acolhida, som består av hivpositiva, spelade upp en teater där de använde en metod baserad på Paulo Freires filosofi om pedagogik för förtryckta. Publiken har en aktiv roll i att tycka till om hur handlingen ska utvecklas. Teatern handlade om hur vi kan balansera traditioner och modern kunskap om hiv och ett starkt budskap mot diskriminering av hivpositiva. Foto 5-9 nedan illustrerar delar av teatern, som även belyste muslimska organisationers roll i att sprida budskap om kondomer.

Kollegan Ângelo berättade en saga om en kung (som hade turen att bli av med ett finger) och ledde därifrån in diskussionen på mötets huvudbudskap som handlar om organisationernas värderingar och hur vi praktiserar dessa inom våra organisationer och hur de manifesteras i våra utåtriktade aktiviteter.

En frågesport om programmets historia genomfördes med stort engagemang och kämparglöd. Foto 10-14

Vi fick besök av organisationen Acabe som arbetar med barns rättigheter. Acabe fick stöd av programmet 2005 och berättade vad som hänt sedan dess och vi fick även ett smakprov på traditionell musik och dans som varit ett av Acabes huvudsakliga sätt att sprida kunskap om barns rättigheter. Se foto 15-16.

Dagen avslutades med en brasiliansk skördedans. Se foto 17-18.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s