Brokig och fullsatt debatt

Här kommer några foton från dagens seminarium. Samtliga är tagna av Ylva Johansson och jag tackar så mycket för att jag får använda dem!

Temat för seminariet var Smart economics and rural women’s potential. Vi som satt i panelen hade ganska olika ingångar till temat. En av vattendelarna var vem som är målgruppen när vi exempelvis pratar om tillgången till avsättningsmarknader för jordbruksproduktion – de allra fattigaste? Och om vi pratar om dem – är det då relevant att säga att tillgång till marknader kan göra att vi kommer bortom/längre än matsäkerhet, när majoriteten av människor som lever i fattigdom är långt ifrån att nå matsäkerhet?

Erfarenhet från Mocambique är att bondeorganisationerna självklart är intresserade av att få tillgång till marknader men att det inte bara är en fråga om tillgång till utan även inflytande över marknaderna. Här är organisering och kollektiv röst helt avgörande. Uppfattningen är också att initiativ som ökar tillgång till marknader ofta gynnar de som redan har de lite bättre ställt, som redan producerar ett överskott.

Jag tog upp denna fråga i min presentation i form av en kritik mot hur många biståndsgivare prioriterar, där vi kan se en minskning i biståndet till jordbruk men en stor iver att stödja tillgång till marknader genom bland annat initiativ som ”Markets for the Poor” (M4P), som om frågorna om diversifiering och ökning av produktionen (till stor del är avhängigt tillgång till jordbruksrådgivning och grundläggande service, vilket är statens ansvar) redan vore lösta. Tyvärr är detta långt från verkligheten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s