Spridda intryck och fakta

Igår i plenumdiskussionen bad en kvinna från Togo en man från Paraguay att berätta hur vi ska få patriarkatet att falla (och nej, det kom tyvärr inget svar). I Papa Nya Guinea har totalt fyra kvinnor suttit i parlamentet sedan 1975 och just nu innehas en av parlamentets 109 platser av kvinnor. Irans delegation och en zimbabwisk minister fick inte visum till USA och kunde därför inte närvara på FN-konferensen. I Pakistan går 1 procent av statsbudgeten till hälsa och ungefär 50 procent till försvarsrelaterade utgifter. Kvinnor på landsbygden ligger långt efter män på landsbygden samt kvinnor och män i städerna i uppfyllandet av FNs millenniemål.

Och så avslutar jag med ett citat som jag någon anledning kom att tänka på. Det kommer från den kenyanske historikern Ali Mazrui där han reflekterar över ett citat från Julius Nyereres från Tanzanias tidiga självständiga dagar:

While the great powers are trying to get to the moon, we are trying to get to the village.  Well, the great powers have been to the moon and back, and are now even communicating with the stars. In Africa, however, we are still trying to reach the village.  And the village is getting even more remote, receding with worsening communications even further into the distance.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s