Material för optimisten

Minimilönerna i dollar för offentliganställda i Moçambique har höjts med drygt 18 procent – inte så illa får man säga. Om man å andra sidan säger att de efter denna höjning tjänar motsvarande 670 kronor låter det ju inte lika strålande. Och om man räknar höjningen i meticais, som de får betalt i, motsvarar höjningen endast 6 procent och är således lika stor som inflationen under året. Men, det är första gången på flera år som offentliganställdas löner över huvud taget höjs. För arbetare inom jordbrukssektorn är minimilönen nu motsvarande 610 kronor.

Moçambique har Afrikas andra största gasfyndighet har det visat sig. Två nya upptäckter om 50 kubikfötter (heter det så i plural?) var har gjorts i norra Moçambique. Ägarna till företagen som utforskar gasen är utländska men den moçambikiska staten äger några procent. Det pågår en livlig diskussion om försäljning av andelar i företagen och Moçambiques regering ställer ökade krav på beskattning av vinsten vid försäljning, mycket på grund av påtryckningar efter förra årets försäljning av kolfyndigheter i Tete från Riversdale till Vale, då man inte fick ett öre trots enorma vinster. Befintlig lagstiftning kräver ingen beskattning men däremot statens godkännande. Jurister ser nu över gruvlagstiftningen för att garantera att vinster på försäljningar kommer Moçambiques befolkning till gagn.

Och så lite reproduktion. Barnadödligheten i Moçambique har minskat från 158 till 97 av 1000 levande födda barn de senaste tio åren. Varje kvinna föder i snitt 5,9 barn vilket innebär en ökning med 0,2 procentenheter de senaste 15 åren. För kvinnor på landsbygden är snittet 6,6 och i staden 4,5 barn. 91 procent av alla barn vaccineras mot tuberkulos och 92 procent mot polio. Andelen barn som vaccineras mot mässlingen steg från 58 procent 1997 till 82 procent 2011.

Det är mycket som återstår och vägen är långt ifrån spikrakt – men utvecklingen går framåt – och inte bara den ekonomiska tillväxten som sedan länge varit en solskenshistoria i Moçambique. Lönerna ökar, lagar förbättras för att den ekonomiska utvecklingen ska berika Moçambiques befolkning, fler barn överlever och får chans att leva friskare liv.

Som en övertygad utvecklingsoptimist blir jag glad när information som denna dimper ner i brevlådan så att vi får ännu fler konkreta bevis på att Timbromänniskorna är helt ute och cyklar med sina svarta hål (deras begrepp för afrikanska stater).

1 tanke på “Material för optimisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s