Ännu en kopp kaffe?

Dags att bryta tystnaden här på bloggen! Lite ironiskt ligger ett inlägg om allt för mycket ”input” bland utkasten sedan drygt två veckor tillbaka. Det fylldes på med tankar från allt fler seminarier, lunchföredrag och kvällsföreläsningar till det blev helt oläsligt. Dags att ta nya tag med andra ord.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om att jag kartlagt vad jag gjorde på dagarna, i princip minut för minut. En bra reflektion att göra lite då och då. Idag till exempel. De senaste veckorna har brevlådan svämmat över av seminarier och möten som man ”borde gå på”. Mycket av min tid har lagts på att skena mellan dessa händelser.

Seminarium på Sida om biståndets bidrag till fördjupad demokrati i ”svaga” stater, lunchseminarium med ordföranden för Interamerikanska utvecklingsbanken om ekonomisk utveckling i Latinamerika, mottagning med Jan Eliasson, heldagsseminarium i Uppsala om storskaliga jordbruksinvesteringar, forskarseminarium om korruption i Göteborg, intervju med Charlotte Petri Gornitzka på årsmöte, Stefan de Vylder om varför det finns rikedom, Global bar med mannen bakom Millenniemålen och Svenskt Näringsliv. Var ska man göra av alla tankar och idéer som kommer upp – och när ska man ha tid att verkligen fördjupa sig och fundera på frågor och svar…

  • Mycket lämnas utanför i Millenniemålen men kanske är de ändå det bästa alternativet för att undvika politisering?
  • Om Sveriges bistånd varit verksamt på 1600-talet – skulle vi ha stöttat Taj Mahal eller Ulrika Eleonoras initiativ för att minska mödradödligheten?
  • Varför tillåter människor som kan bistånd och har erfarenhet från det okunskapen att florera utan att ta ansvar för debatten?
  • Varför finns det rikedom i världen och hur kan vi tillåta att 20 procent inte har fått det bättre under senaste decenniet och att hälften av dem fått det sämre?
  • En människa som lever i fattigdom kan ge en mer sofistikerad förklaring om vad fattigdom är än de flesta högutbildade ekonomer på samma sätt som en småskalig brasiliansk bonde bättre bekämpar klimatförändringarna och är mer förberedd för dem än EU:s jordbruk. Men vem bestämmer och får uttala sig?
  • Hur hanterar vi att forskning visar att relationen mellan ökad ekonomisk tillväxt och korruption är positivt – det vill säga mer korruption ger ökad ekonomisk tillväxt?

Ja, det är väl bara att ta ännu en kopp kaffe och grubbla vidare på svaren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s