Trädgårdsmöbler och skogscertifiering

Idag skulle jag köpa trädgårdsmöbler för att kunna njuta av en solig hörna vid huset i Hjo. Kollade utbudet på ett par hemsidor och hamnade bland annat hos företaget Sommarmöbler i Vara. Klickade mig fram bland alternativen, bland annat till en sida om sommarmöbler i hårdträ där följande text finns:

Vårt sortiment innehåller ett antal möbler i vitmålad, antikfärgad och naturfärgade hårdträmöbler. Många anser att det är tveksamt att välja trädgårdsmöbler i tropiskt trä, och vissa av oss på Sommarmöbler är benägna att hålla med. (Dessa vissa råkar också kontrollera vilken text som skrivs på denna sida :)).

Tyckte att detta var ett fantastiskt exempel på en liten men  mycket bra protest på arbetsplatsen!  Och jag hoppas att de som kontrollerar hemsidan kommer att få större makt över sortimentet i framtiden.

Kom aldrig så långt som till Vara eftersom jag hittade FSC-certifierade, svensktillverkade trädgårdsmöbler på Coop i Skövde.

Och vad är då FSC? Tror att de flesta har sett loggan på pappersprodukter med mera men kanske inte tänkt på den – se bild till vänster. FSC är en förkortning av Forest Stewardship Council – en organisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. FSC har ett frivilligt globalt system för skogscertifiering.

Passar på att flagga för veckans Uppdrag Granskning som tar upp konkret exempel på att FSC-certifieringen många gånger är väldigt godtycklig. I Karelen avverkar Ikea urskog men blir ändå certifierade. Kolla på reportaget genom att klicka här!

Under arbetet i Mocambique såg jag många konkreta exempel på FSC-certifieringens brister – hur kontrollerna inte alls följde upp kriterierna. I Sverige gick Naturskyddsföreningen ur Svenska FSC i mitten av 2010 bland annat sedan flera anmälningar som Naturskyddsföreningen gjort av skogsbolag som brutit mot FSC lämnats utan effektiv åtgärd av FSC. Vill du läsa mer om detta – klicka här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s