Eminenta gästbloggare från Rio

Hanna Wetterstrand och Linn Lukschandl från Kooperation Utan Gränser kommer att finnas på plats på Rio+20; FNs toppmöte om hållbar utveckling. Hanna och Linn kommer att ta över bloggen under de kommande veckorna, nedan en kort presentation av dem!

Hanna arbetar på Kooperation Utan Gränser i Stockholm och är ansvarig för frågor om klimat, hållbar utveckling och hållbart jordbruk. Under Rio+20 kommer Hanna främst att följa jordbruks- och klimatfrågor med ett fattigdomsperspektiv. Hon är ackrediterad för att följa förhandlingarna och kommer att rapportera om förhandlingarnas resultat samt att lyfta Syds perspektiv, det vill säga den så kallade G77-gruppen. Hanna ser som en viktig uppgift för henne att föra samman relevanta partnerorganisationer och representanter från den svenska delegationen, inklusive Landsbygdsdepartementet.

Linn har hållbar ekonomi med jämställdhet och genderperspektiv i fokus. Under mötet stödjer Linn Kooperation Utan Gränsers partnerorganisationer från Latinamerika i deras arbete med att lansera ”omsorgsekonomi” utifrån frågeställningar som: Hur ser en lokal bondeekonomi ut där människor och natur är i centrum, snarare än simpla medel för att ackumulera kapital, eller knappt överleva? Vad har organisk och ekologisk odling, respektfullt användande av naturrikedomar och ansvarsfullt konsumerande med detta att göra? Hur organiserar man till exempel barnomsorg eller annan omsorg om människor (som kvinnor idag utför isolerat utan vare sig betalning, socialt skydd eller annat erkännande), på ett ”kooperativt” och jämställt sätt? Vilka strukturer bör de lokala och nationella myndigheterna ha på plats för att allt det föregående ska kunna underlättas? Hur ser det internationella ramverket ut för dessa frågor och hur deltar det civila samhället i detta samtal?

Jag lämnar med varm hand över bloggen till Hanna och Linn som ni också kan följa på twitter @Utangranser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s