Svenska delegationen bjuder in

Svenska delegationen bjuder in alla svenskar på morgonmöte. Det första under hela förhandlingarna i Rio de Janeiro får jag höra just som jag var på väg att ge dem en eloge för öppenhet. Där rök den.

Det var fler svenskar på plats än jag kände till. Latinamerikagrupperna, Svenska Kyrkan, RFSU, Naturskyddsföreningen, HSB, LSU, TCO mfl har representanter på plats. Gunilla Carlsson, biståndsministern, leder mötet. Hon ser oförskämt pigg ut och jag slås återigen av hennes skickliga retorik. Hon berättar att de är missnöjda med dokumentet, men att där ändå gjorts vissa små framsteg, att det finns vissa utgångspunkter att jobba vidare utifrån. Hon säger samtidigt att de multilaterala förhandlingarna är i kris. Att det är viktigt vad vi gör i Sverige nu, att hon ska fortsätta att ha dialog med alla oss som är där.

De tre tydligaste framstegen tycks vara hållbarhetsmålen (Sustainable Development Goals), det 10-åriga programmet om hållbar konsumtion och produktion samt grön ekonomi.

Det sämsta är att kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa inte kom med. Vatikanen gavs mycket talutrymme i förhandlingarna och hejades på av delar av EU-gruppen, Polen, Malta och Hungern. Hur sjutton ska vi kunna jobba för en hållbar utveckling när kvinnor inte har rätt att bestämma över sina egna kroppar, och över hur många barn de vill ha?

Men det som de flesta nog bär med sig från mötet var framförande av Max, Latinamerikagrupperna. Just innan har Gunilla Carlsson berättat att Fredrik Reinfeldt kommer hit idag och ska träffa svenska företag i Brasilien för att höra dem berätta om sina verkligheter. Att vår nuvarande regering lägger stor vikt vid företag lär inte vara något nytt för någon. Men det Max säger får till och med Gunilla Carlsson att bli påtagligt obekväm. Stora Enso, driver storskaliga skogsbruk i Brasilien. Enligt Max har de har i dagsläget ett tiotal markockupationer på sina marker, de har dömts för användning av ett förbjudet giftigt bekämpningsmedel och de har dömts för skogsskövling i Brasilien. Deras användning av bekämpningsmedel 50 gånger större än den i hela Sverige under ett år. Kommer Reinfeldt att lyfta den frågan med Stora Enso när han träffar dem? Känner han över huvudtaget till det?

/Hanna Wetterstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s