Är det värt det?

Svårundvikligt att reflektera över värdet med en konferens som denna. Speciellt när allt redan är avgjort redan innan det ens börjat. Det är en oerhörd organisation bakom att få till allt detta. Sägs att 50 000 är med på konferensen. Säkert är antalet nära det dubbla om man räknar med alla som rest hit från världens hörn till den alternativa konferensen, folkets forum, liksom representanter från företag som vill visa upp sig.

Det är sex galet stora tält plus en konferensanläggning där alla höjdare håller till. Två enorma tält för seminarier inredda som riktiga rum, ett tält fullt med bara restauranger, och ett som ska föreställa en tjusig ingång till konferensen, men som snarare känns som en dålig Älvsjömässa.

På andra sidan motorvägen finns de olika förhandlingsgruppernas paviljonger, säkert 30 stycken, där de visar upp sina goda sidor. Sverige visar sitt hållbara skogsbruk t.ex.  Reinfeldt ska besöka den idag.

Hur mycket ska det inte kosta att kyla ned alla dessa lokaler? Att döma av ljudet från kylanläggningen tycks det vara i storleksordningen av ett parti krigsflygplan. I vissa rum är det knappa 16 grader. Folk skjutsas i hit i bussar. Flertalet har flugit hit… Till vilken nytta?

Visst händer det saker när folk möts, man delar verklighetsuppfattningar, visioner och idéer. Men förutsättningarna för det är inte direkt goda. Interaktionsmöjligheter på seminarier har varit minimala. Bara (mest!) gubbar som sitter och pratar oavbrutet i timmar. Och med tur finns fem minuters tid över för frågor. Men nu gäller det att göra det bästa av det hela och få ut så mycket som möjligt. Så dags att jag lyssna på lite fler ”gubar”!

/Hanna Wetterstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s