Jämlikhet ger styrka

Kyrkan i det lilla samhället Casa Nova intill floden Piranga är fylld till bredden. Mannen med gitarr signalerar till gruppen som drar igång med en kraftfull kampsång. Den positiva energin och glädjen i lokalen är påtaglig. Jag fylls av värme inombords. Det fullkomligen lyser om människorna. De berättar historien för oss om hur de under 16 år lyckats stå emot företagets påtryckningar och hot om att lägga deras samhälle under vatten för att konstruera ytterligare en damm.

Under månader ockuperade byborna området där bygget skulle ske. Genom gemensam styrka lyckades de skrämma upp företagets chef rejält den gång han kom till byn. Genom hela processen har de stått enade. Jag försöker förstå vad det är som gör att de lyckats, medan flertalet inte gör det. Vi är alla familjejordbrukare, berättar prästen. Vi hjälps åt. Vi gör tjänster åt varandra utan att ta betalt. Vi byter saker med varandra. Det finns mycket solidaritet i vår by.

För en kort tid sedan drabbades byn av en översvämning, orsakad av en misslyckad reglering i ett vattenkraft uppströms. De hus som drabbades fick ingen ersättning av staten, så alla byborna hjälptes åt för att bygga upp husen. Alla fröer i byn har lokalt ursprung.

Det nästan overkligt romantiskt, men det var verkligen så deras berättelse lydde. Stolta tar de oss med ned till den forsande vackra floden, och pekar på husen som skulle legat under vatten…

Bybor i samhället Casa Nova sjungandes kampsång

Det är onekligen svårt att förstå hur någon kan tycka att det är värt den mänskliga och miljömässiga skada som vattenkraft ger upphov till för att få tillgång till energi. Men mängder av nya dammbyggen planeras. I skrivande stund planeras ett megdammbygge Belo Monte mitt i Amazonas. Bit för bit tänjer Dilma på gränserna för bevarande av Amazonas. Allt för utvecklingens skull.

15 000 hektar av Amazonas ska läggas under vatten. De 19 samhällen med olika ursprungsfolk gör motstånd. Universitetsexperter har också gjort en studie av Belo Monte och menar att det är dåligt ur både ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.

– Totalt oförsvarbart, menar en av MAB:s aktivister jag träffar som just tillbringat 3 månader i Belo Monte för att stötta motståndsrörelsen. Han försöker att sprida erfarenheter från andra samhällen såsom Casa Nova som lyckats göra motstånd. Än så länge är det inte för sent att stoppa Belo Monte.

/Hanna Wetterstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s