Svårt när Mugabe blir mer poppis…

Vissa nyheter smakar inte så gott och är dessutom väldigt svåra att förstå… Som exempelvis att en nyligen presenterad opinionsundersökning utförd av Freedom House visar att Robert Mugabes parti Zanu-PF har fått ökat stöd bland de zimbabwiska väljarna. Förtroendet för oppositionspartiet MDC och dess ledare Morgan Tsvangirai har minskat kraftigt. Dessutom har stödet för Mugabe som president ökat.

MDC anses mindre delaktig i de framsteg som regeringen gör – endast 15 procent anser framstegen är MDCs förtjänst. Resultatet från Freedom Houses undersökning stöds av Afrobarometern.

De som deltagit i FHs undersökning är representativa för befolkningen som helhet; från stad och land, kvinnor och män. Nästan hälften uppgav att de inte ville svara eller att de inte avsåg att rösta (denna hälft är dock inte en homogen grupp utan innehåller sympatisörer från olika partier).

Några av förklaringarna till detta resultat är, enligt MDC, att de har ansvar för de ministerier som har störst inverkan på människors liv samt att korruption har skadat MDCs rykte. De förändringar som väljarna hoppades på när samlingsregeringen bildades mellan ZANU-PF och MDC har inte kommit till stånd, till viss del på grund av ZANU-PFs strategi att försäkra sig om att samlingsregeringen inte har lyckats åstadkomma goda resultat. Naturligtvis finns många andra skäl i den komplexa situation som sedan många år Zimbabwe befinner sig i. Utan tvekan är resultaten värda all eftertanke…

Läs gärna mer under kategorin Zimbabwe. Avslutar med en bild (tagen från okänd på facebook), inte specifik för Zimbabwe men absolut relevant där (och här?) också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s