Klent svar av försvarsministern

Som beskrivet i inlägget nedan har SAKs kliniker i Afghanistan vid upprepade tillfällen attackerats av ISAF-styrkor. Hans Linde (v) ställde med anledning av detta följande skriftliga fråga till försvarsminister Karin Enström (m): ”Vilka initiativ avser försvarsministern att ta för att förhindra att ISAF-styrkorna på nytt angriper hälsokliniker i Afghanistan?” (Läs frågan med bakgrund här!)

Försvarministern svarade: ”I egenskap av försvarsminister har jag och mina företrädare i formella och informella sammanhang i dialog med andra länder och dess företrädare framfört vikten av att folkrätten och underliggande regelverk följs på plats ute i de regioner där ISAF verkar. Jag avser att fortsätta denna dialog i olika sammanhang. Att företrädare för det afghanska samhället diskuterar problematiken med företrädare för ISAF är även en viktig del i att förebygga förekomsten av händelser som negativt drabbar civilbefolkningen.” (Läs hela svaret här!)

Vet dock inte om man kan kalla detta för ett svar – åtminstone inte ett som leder till något som helst ansvar för försvarsministern och Sverige att garantera att Genèvekonventionen respekteras. Enligt konventionen ska sjukhus och kliniker respekteras av stridande parter och inte under några som helst omständigheter utsättas för attacker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s