En dag på en matta – med lök och kapacitetsutveckling

Idag har vi haft en heldag med diskussioner om hur vi bättre bidrar till att andra organisationer och institutioner blir starkare. Å ena sidan är det viktigt att ha ett gemensamt angreppssätt i alla program, å andra sidan är det inte helt lätt att få ihop perspektiven med hur vi arbetar med alltifrån statliga myndigheter inom till exempel utbildning till lokala råd med syfte att skapa acceptans för hälsoservice i en by. Och självklart är det så att vi inte kan arbeta med alla på samma sätt men vi måste vara på det klara med vad vi vill med vårt stöd till olika organisationer och institutioner.

Vi har bland annat pratat om lök. Att en organisation, precis som en lök, växer innifrån. Om inte visionen, mandatet och värderingarna – kärnan och själva anledningen att människor valde att gå samman i en förening – är klara, kommer materiella ting och finansiella resurser sannolikt inte göra organisationen starkare eller bättre på att utföra sitt uppdrag.

Vi har pratat om hur vi bidrar till transparens och ansvarsutkrävande. Att det finns möjlighet för medborgare att utkräva ansvar från myndigheter i ett land där myndigheterna är inriktade på att svara mot krav som kommer uppifrån men mindre vana vid att bli ställda till svars underifrån. Men också om vikten av att de organisationer som säger sig representera exempelvis människor med funktionsnedsättning eller barnmorskor faktiskt är legitima representanter för dessa grupper.

En mycket givande dag – som sannolikt skulle klassas som pratbistånd av vår biståndminister – men som på många sätt kommer bidra till att arbetet vi gör ger bättre resultat på längre sikt. En bonus var att dagen tillbringades utanför kontoret i trädgården här på compounden med god mat och kaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s