Att förstå världen genom skönhetsideal

IMG_3229bloggNär jag var i Laghmanprovinsen för en tid sedan visade en av mina kvinnliga kollegor hur jag skulle snurra sjalen runt huvudet så att bara ögonen syntes. Hon var mycket nöjd med resultatet och tog ett foto.

Fotot ligger i mappen med alla andra bilder från den resan. Häromdagen visade jag bilderna för en manlig och en kvinnlig kollega samt den kvinnliga kollegans mamma. Alla var överens om att fotot med mitt täckta ansikte var mycket vackert.

Denna unisona reaktion, från en ung och en medelålders kvinna (varav ingen av dem täcker ansiktet) och en ung man, gav mig en ordentlig tankeställare om skönhetsideal, varifrån de kommer och hur vi gör dem till en del av oss.

Sjukligt smala kvinnor i Sverige, stora runda rumpor i Moçambique och täckta ansikten i Afghanistan – någon gång i livet, den där gången när det ska finnas obegränsat med tid, ska jag åka runt i världen och prata med människor om kvinnliga skönhetsideal.

1 tanke på “Att förstå världen genom skönhetsideal

  1. Kajsa, jag tycker verkligen du har en poäng i detta med skönhetsideal. Jag brukade föreläsa om ursprungsfolk i peruanska amazonas där man satte en platta på babyns huvud för att det skulle bli platt och för att man inte skulle se ut som en apa. Samt om förstoring av öron, läppar samt förlänga halsen. Vissa kulturella drag kan vara plågsamma – som Twiggy-ideal samt små fötter så att kvinnorna inte kan gå normalt. Det finns mycket att diskutera kring kultur. Maj-Lis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s