När du vaknar på morgonen är det den här mattan du ska se!

Under förberedelserna inför flytten till Kabul fick jag en hel trave med böcker av Svenska Afghanistankommittén. De allra flesta handlade om Afghanistan, talibaner och politisk utveckling i Centralasien. En liten bok handlade om mattor. Hela traven åkte ned i resväskan och jag har nog även läst dem allihop. Den lilla boken om mattor fick dock stanna hemma. Jag hade aldrig köpt en matta i hela mitt liv, hemma i Hjo har jag mormors tras- och ryamattor och tycker att det fungerar utmärkt.

Men, efter en ganska kort tid här fick mormors mattor konkurens. Det är som att man, eller rättare sagt jag, blir lite besatt av mattorna. (Har dock konstaterat att jag är långt ifrån ensam om att drabbas av detta…) Jag kan tillbringa hur många timmar som helst (och då menar jag verkligen det) i mattbutikerna där den ena mattan efter den andra läggs fram, till en strid ström av te (förutom under Ramadan).

Häromdagen visade matthandlaren Rauf mig en fantastisk iransk silkesmatta. Jag kommenterade att den är så fin så att jag inte skulle vilja ha den på golvet utan på väggen. Rauf tittade på mig helt oförstående och svarade att det ju är slöseri och helt förkastligt att INTE gå på en så fin matta. Ju mer man går på den desto finare blir den. Rauf var också bestämd med var mattan skulle ligga: När man vaknar på morgonen så är det första man vill se en vacker matta. Så, du ser dig om i sovrummet och då är det den här mattan du ska se!

Ett väldigt bra försäljningsknep om inte annat kan jag meddela.

Ett moln på Raufs matthimmel är dock att jag köper mattor och dessutom har ett hus där jag kan lägga dem men att detta hus inte har en man. Frånvaro av man har tagits upp under ett antal av mina besök i mattbutiken, först lite subtilt och sedan mer direkt.  En kollega berättade att Rauf även hade tagit upp problematiken under ett av hans besök…

Detta bildspel kräver JavaScript.

3 tankar på “När du vaknar på morgonen är det den här mattan du ska se!

 1. Köp mattor!
  Vi köpte på 70-talet och ångrar än idag att vi inte köpte större.
  Tack för Din blogg som jag följer med stort intresse.
  Var försiktig!
  MVH
  Christina

 2. Tydligen kan man ju bli mattbesatt även med långt avstånd till butiken. Tack för att du förlett mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s