Nytt parti bildat

I samband med Renamos massiva förlust i kommunalvalen i november hörde många röster om behovet av ett nytt parti. Den självskrivne ledaren för partiet var den oberoende kandidat, Daviz Simango, som van valet i Beira (under förra mandatperioden hade han samma position men för Renamo som dock valde en annan kandidat inför valet 2008).

I helgen bildades partiet som heter Movimento Democrático de Moçambique (MDM) – Moçambiques demokratiska rörelse. Många av de närvarande vid bildandet kommer från Renamo och det finns en stor oro inom Renamos riksdagsgrupp att detta kommer att innebära att partiet kommer att förlora sina platser i riksdagen i valet senare i år, samtidigt innebär det en möjlighet för missnöjda höjdare inom Renamo. Under det grundande mötet i helgen närvarade bland andra Maria Moreno, ordförande i Renamos riksagdsgrupp som dock undeströk att hon inte lämnat partiet. I helgen håller Renamo ett möte i Nacala och ett antal avgörande beslut om partiets framtid förväntas fattas.

Daviz Simango och MDM kommer att ställa upp i riksdafsvalen senare i år men det är ännu inte klart om Simango kommer att ställa upp i presidentvalet givet det korta tiden som återstår.

(Källa: Joe Hanlons Nyhetsbrev om Moçambique, 2009-03-09)

1 tanke på “Nytt parti bildat

  1. Pingback: Flerpartisystem utan fler partier « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s