Förvirrat om kylskåp

Igår var det heldagsseminarium om klimatförändringar här i Lichinga. Ett intressant program med inbjunda föreläsare och en massa höjdare inom provinsen närvarande. Även om tanken är god blir det inte alltid helt rätt. En säkerligen väldigt kompetent man från miljöministeriet höll en presentation om freoner och ozonskiktet. Under sin drygt en timmes långa presentation uppehöll han sig mesta delen av tiden vid vikten av att Mocambique måste sluta importera miljöfarliga kylskåp, hur stoppet av importen skulle gå till, vilka kvoter landet har etc. Detta må vara relevant i vissa kontexter men i en provins där en den absoluta majoriteten av befolkningen inte ens känner någon som har tillgång till el känns kanske inte kylskåpsdiskussionen helt relevant.

Inte för inte som det inte var den debatten som blev den hetaste under seminariet. De hetaste potatisarna rörde skogsinvesteringarna och kontrollerade och okontrollerade bränder (som används för att förbereda marken för odling, jakt etc). Skogsinvesteringarna är ett tydligt exempel på där människor frågar sig vilket pris man är beredd att betala för ekonomisk utveckling och vem som betalar och vem som tjänar något. Det är roligt och intressant att se att medvetenheten om skogsinvesteringarnas sociala och ekonomiska konsekvenser på lokal nivå ökar och att det nu från många olika håll riktas skarp kritik exempelvis hur de får sina marker, vem som väljer och hur de interagerar med lokalsamhällena.

Agronomer från olika håll i provinsen rök i luven på varande om huruvida det finns eller inte finns fördelar med bränderna. Skogsbolagsagronomen menar att det gör det, hållbarutvecklingsagronomerna menar att det inte gör det, jordbruksministeriet står lite i mitten och velar.

Som sagt, inte så spännande när debatten svävar över verkligheten på kylskåpsnivå men desto mer spännande när det kommer ner till aspekter av hållbar utveckling och klimatförändringar som rör människors vardag och överlevnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s