EPA…

I måndags undertecknade Mocambique ett inledande avtal om EPA (Economic Partnership Agreement) med Europeiska Unionen som innebär att moçambikiska varor får tillträde till europeiska marknader. I december i fjol antog parlamentet ett förslag som innebar att många varor från EU blev tullfria. Enligt EPA-avtalet har Moçambique tid fram till år 2023 att helt liberalisera handeln med EU. Det inledande avtalet handlar endast om varor medan förhandlingar om ett slutgiltigt EPA-dokument fortgår. Då ska även investeringar och tjänster inkluderas i avtalet.

Till skillnad från tidigare avtal mellan EU och ACP-länderna (Afrika, Karibien & Stillahavsregionen), som Lome- och Cotonouavtalen, fokuserar EPA på att priset för att Moçambique ska få tillträde till Europas marknader är att EU får obegränsat utrymme till den moçambikiska marknaden.

Klippt från Johans blogg om Mocambique: http://africagroups.org/moc/. Afrikagrupperna har framställt en skrift om EPA-avtalen, kolla gärna: http://www.afrikagrupperna.se/usrd/exn448.pdf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s