Nästan bara val

Valet närmar sig (även om det ännu är ganska långt borta) och tidningarna fylls av valrelaterade ”nyheter”. Detta innebär bland annat att begreppet ”fattigdomsminskning” förekommer i mer än hälften av alla artiklar- antingen från Frelimo som säger att de lyckats med det eller oppositionen (eller biståndsgivarna) som säger att de inte har det. Eller att registreringen av väljarna har gått långt över förväntan (enligt valkommissionen och regeringen) eller att den varit katastrofalt dålig (enligt oppistionen).

tropEn annan nyhet idag är att de portugisiskspråkiga länderna i världen (Moçambique, Angola, Brasilien, Cabo Verde, Portugal, São Tomé e Príncipe, Östtimor och  Guiné-Bissau) samlats i Moçambique för att ha gemensam militärövning, bland annat för att förbättra humanitära insatser. Här intill ett foto från Notícias nätupplaga från övningarna. (Ger en känsla av att inte vara taget igår vilket det dock bokstavligen är.)

1 tanke på “Nästan bara val

 1. Pode soar duro, e mesmo moi pouco democrático, eu tamén não gosto da FRELIMO de hoje em dia, mais podería facer-se uma mudança de partido no poder agora mesmo que não desestabiliza-se tudo o país?
  E cual sería a alternativa? RENAMO velha e cum lider ancorado no poder?
  MDM novo movemento, com ganhas pero que nada sabe de dirixir o país menos desenvolvido da Africa Austral?
  Eu não o sei, máis acho que pelo momento debería trabalhar-se em aumentar a democracia dentro dos propios partidos, gente nova com novas ideas, e começar a trabalhar na separação dos tres poderes. E trabalhar por aumentar o nivel educativo dos moçambicanos, porque de não ser asi, pode mudar o partido, mais vam a continuar a repartir-se o ”bolo” do país.
  Gostaría que o país entendera que uma coisa é Governo e outra Estado, e uma terceira FRELIMO.
  Cumprimentos,e animo, muito bom o blog 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s