Långa köer av väljare i dagens val

CIP:s nyhetsbrev från idag klockan 12.00 rapporterar att valdeltagande verkar vara relativt gott, i många röstlokaler var köerna fortfarande långa vid elvatiden. Själva valprocessen verkar gå bra, få rapporter om oegentligheter har inkommit.

Från ett antal vallokaler rapporteras dock problem med de listor där väljarna finns registrerade, varför de över huvud taget inte har kunnat öppna. CIP:s nyhetsbrev nämner två vallokaler i Nampulaprovinsen (Namialo och Meconta) och en vallokal i Sofala (Machanga). I vissa lokaler har det blivit problem med köbildning på grund av att det går för långsamt.

Valkommissionens ordförande, João Leopoldo da Costa, gick igår ut i tv med ett starkt uttalande riktat främst till funktionärerna i vallokalerna och underströk vikten av att vara opartisk, att inte visa egen partitillhörighet och att inte prata med väljarna om olika partier. Han avslutade uppmaningen med att säga: ”Oberoende av dina egna politiska övertygelser, dina intressen och uppfattningar, uppmanar vi dig att helt bortse från dina egna intressen i ditt handlande.”

Läs mer på CIP:s hemsida (på engelska)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s