Radion rapporterar de första resultaten

Rádio Mocambique har rapporterat preliminära valresultat från ett antal provinser och det verkar som att nuvarande presidenten Guebuza (Frelimo) vunnit en jordskredsseger med 75 procent av rösterna, Dhlakama (Renamo) fick 15 procent och Simango (MDM) 10 procent av rösterna.

Uppgifterna är mycket ungefärliga och preliminära men tidigare år har dessa stämt väl överens med det slutliga resultatet. Enligt samma uppgifter verkar det som att MDM har lyckats få platser i provinsparlamenten i de provins där de ställde upp (Maputo City, Sofala, Niassa och Inhambane), källa: CIP:s nyhetsbrev från idag 29 oktober 13.00.

Helt klart mycket imponerande att MDM lyckats med detta och med att få 10 procent av presidentrösterna med tanke på att partiet bildades detta år. Detta styrker också det som många menar att MDM kommer att bli en politisk kraft att räkna med i nästa val.

Trots att vallokalerna verkade fulla igår verkar valdeltagandet, enligt preliminära uppgifter, ha varit mycket lågt, eventuellt under 45 procent. Utöver de oegentligheter som jag nämnde på bloggen igår rapporterar CIP:s nyhetsbrev från idag misstankar om valfusk i Gaza och Tete – samma områden som rapporterades för fusk i valet 2004.

1 tanke på “Radion rapporterar de första resultaten

  1. Pingback: Bekräftade storseger, valkommission underkänd, väl godkänd valmyndighet « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s