Bekräftad storseger, valkommission underkänd, väl godkänd valmyndighet

CIP:s nyhetsbrev såväl som den mocambikiska nyhetsbyrån AIM bekräftar de tidiga indikationerna angående valresultatet. Sittande presidenten Guebuza verkar ha fått ungefär 78 procent av rösterna, Dhlakama 12 procent och Simango runt 10 procent. (Små avvikelser från de siffros som nämndes i inlägget Radion rapporter de första resultaten.) Siffrorna är emellertid fortfarande preliminära från den första räkningen, i vissa räkningar har MDM något fler röster och Renamo något färre.

Angående platserna i parlamentet följer de enligt den första statistiken väl fördelningen mellan partiernas presidentkandidater.

EU:s valobservatörer samt observatörerna från Commonwealth hyllar STAE:s (valmyndighetens) insats och menar att valfunktionärerna generellt gjort ett mycket gott arbete och att vallokalerna fungerat väl. Valkommissionen CNE får dock svidande kritik för bristande transparens medan de politiska kampanjerna och medianärvaron får ett högt betyg av observatörerna. Detta framgår i ett uttalande från gårdagen. Kritiken mot CNE fokuserar mycket på det som under hela valkampanjen varit en het potatis: uteslutandet av vissa partier i vissa provinser och oklarheten kring pappershanteringen inom CNE.

Källa och mer information, besök CIP:s hemsida!

1 tanke på “Bekräftad storseger, valkommission underkänd, väl godkänd valmyndighet

  1. Hej Kajsa!
    Nu har vi tittat på dig i TV här hemma på svt play. Jätteintressant. Du var verkligen jättebra!
    Kanon! Hälsningar från din syrras grannar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s