Decentralisering i bilder

I onsdags-torsdags arrangerade Kooperation Utan Gränser, tillsammans med provinsregeringen och Fundacão Malonda, ett seminarium om deltagande demokrati och decentralisering. På seminariet fanns representanter från administrationerna samt civilsamhället från samtliga distrikt i provinsen. Ett antal provinsdirektörer, provinsens permanenta sekreterare och guvernören fanns också med bland arrangemangets drygt 100 deltagare.

Seminariet visade att mycket händer i provinsen vad gäller decentralisering och ökat deltagande för medborgarna. I ett antal distrikt visar regeringarna en stor öppenhet och är tydliga med de positiva sidorna med ökad inblandning och påverkan från det civila samhället. Samtidigt blir det uppenbart att utvecklingen i de olika distrikten är väldigt ojämn – vissa ligger långt framme, andra verkar nästan ta ett par steg bakåt.

En av de allra hetaste frågorna är den om skogsinvesteringarna och landtillgången för bönderna. Slutsatsen från seminariet blev att vi så fort som möjligt måste ordna ännu ett tillfälle att diskutera endast detta. Bönderna menar att företagen fortfarande inte respekterar landlagen, företagen presenterar en annan syn på saken. Samtidigt kan ingen ungå att skogsplanteringarna brinner i provinsen inte bara på grund av okontrollerade bränder men även för att bönderna faktiskt tröttnar på att inte bli lyssnade på och därför tänder eld på plantagen.

En annan fråga som diskuterades flitigt är den om hur människor som inte kan läsa eller skriva kan delta i beslutsfattande och planering på lokal nivå. Att inte kunna läsa eller skriva används ibland av makthavare som ett argument för att kunna begränsa den makt som delegeras – hur ska människor kunna informera sig? Många röster höjdes emellertid emot detta och menade att varje människa bär på sin erfarenhet och kunskap om livet – det har inte de läs- och skrivkunniga ensamrätt till.

Trots att allt är långt ifrån bra så är det ändå en imponerande känsla när en samling på 100 människor, däribland högt uppsatta politiker och småbönder, är överens om att det som vi alla rimligen måste sträva emot är en mer inklusiv utveckling som skapar mindre klyftor mellan rika och fattiga och mellan de som har mycket och lite makt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s