Marmeladtillverkning som jämställdhet

Idag inleddes vårt möte med samtliga samerbetsorganisationer och en handfull strategiska partners från offentlig sektor, regeringen och privata sektorn. Samarbetsorganisationernas berättelser bjöd som vanligt på många höjdpunkter. En organisation från Mecanhelas berättade att jämställdhetsarbetet hade gått så bra och kvinnorna blivit så stärkta att de börjat producera marmelad (en inte helt väntad indikator på ett lyckat jämställdhetsarbete).

En annan organisation från samma distrikt berättade att deras påverkansarbete med regeringen inte hade gett det väntade resultatet (en plats dit misshandlade kvinnor och barn kan vända sig till polisen), det hade istället blivit en vattenpump. Organisationerna berättade att en av de mer lyckade platserna för att bedriva jämställdhetsarbete var att spela teater och sjunga i moskén. Dags att vända uppochner på vissa vanföreställningar om islam och jämställdhet kanske? Moskén är enligt organisationerna en utmärkt plats för att påverka män som inte låter sina fruar organisera sig i föreningslivet. En av kvinnorna på mötet vittnade om att det varit fallet för henne men att det nu var löst.


(Text på tshirts ”Jämställdhet är min agenda” ”För en korrekt implementering av landlagen”, hade rättighetstänkande varit lika närvarande som tshirts med rättighetsbudskap hade vi varit långt fram…)

En av de hetaste diskussionerna var om frågan huruvida det var rätt att här i Cuamba bygga två banker på vad som tidigare varit ett litet parkområde här i Cuamba (emellertid utan tillstymmelse till gräs och med ett mycket litet antal träd). Debatten skenade iväg och kom att handla om huruvida banker kan anses vara till objektivt större nytta för människor än träd och huruvida dessa träd var nödvändiga för en god ”stadsmiljö” (på denna plats där det finns ett litet antal bilar och inte en meter asfalterad väg i hela kommunen…).

Små och stora maskiner för tillverkning av jordnötssmör och sesamolja diskuterades liksom utveckling av komposter, utdelning av ananasplantor, studiecirklar om mänskliga rättigheter, mocambikiska grundlagen, tomatodlingar, hiv och deltagande demokrati. Ingen risk för uttråkning på grund av enformiga diskussioner med andra ord…

Att göra transparenta redovisningar av sina pengar är något som fått stort genomslag inom samarbetsorganisationerna. Flera av dem läste upp hela ekonomiska redovisningen och hade med sig kopior på kontoutdrag för att för hela publiken (på runt 75 personer) bekräfta sina berättelser.

 (Fundersam kvinna med huvudbonad från Frelimos nionde partikongress…)

Om fem timmar är det dags att gå upp – klockan fyra imorgon bitti ska jag ta mig upp för ett litet berg för att kolla på utsikten över agroforestry training centre…

1 tanke på “Marmeladtillverkning som jämställdhet

  1. Pingback: Räddning mellan sjöarna « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s