Osmaklig biståndssyltburk

Jag vet att jag inte borde gå igång på den alltmer korkade biståndsdebatten i svenska medier men det är svårt att hålla fingrarna borta ur syltburken (även om sylten är osmaklig).

Den 13 februari publicerade riksdagsledamoten Mats Sander (m) en artikel om biståndet på newsmill.se. Kontentan är (inte helt oväntat – det börjar bli lite långrandigt nu) att Sida borde läggas ner och det faktum att myndigheten ville dra in en tjänst i Afghanistan var spiken i Sidas inkompetenskista, enligt Sander. Får nästan rysningar av formuleringar från hans artikel:

…varför inte SWEDE AID – som med tydligt blågula prioriteringar har sin tyngd på fältet i de länder vi vill hjälpa. Etablera en civil fredskår som under svensk fana effektivt arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk tillväxt.

och

Biståndsministern tvingas ta till hela vapenarsenalen för att tydliggöra regeringens prioriteringar.

”Blågula prioriteringar ”och att ”under svensk fana effektivt arbeta” och att ”tvingas ta till hela vapenarsenalen”? Mina tankar hamnar i något som är extremt långt borta från tankar om rättvisa, jämlikhet, lokalt ägarskap och mänskliga rättigheter.

Biståndminister Gunilla Carlsson har gått in och detaljstyrt Sida genom att kräva att vissa tjänster ska vara kvar, bland annat i Afghanistan. Hennes motivering till detaljstyrningen är att:

… vi har ju gjort en kraftig uppaccelerering av Sveriges bistånd till Afghanistan och vi behöver ha folk där som följer detta.” 

Carlsson varnar också för att den militära andelen i den internationella insatsen riskerar bli för stor. (Källa: Dalarnas Tidningar 12 feb) Angående detta konstaterar TT: ”Det är väldigt ovanligt att en regering går in och detaljstyr en myndighet på det sätt som väntas ske på det extrainsatta regeringssammanträdet i dag.”

Måste säga att detta är en fantasiskt bra motivering för bistånd: Att det måste finnas där för att vi har satt dit en militär styrka som skulle bli för stark om inte biståndet var där och vägde upp. Blir nog fin långsiktighet, strategiskt tänkande, lokalt ägarskap och de fattigas perspektiv och rätt att bestämma över sin egen utveckling av en sådan strategi… Det finns gott om kommentarer på Sanders newsmilinlägg. Blir ofta uppgiven när jag läser kommentarer där men denna gång är vissa faktiskt riktigt upplyftande. Signaturen Olof Lindberg skriver bland annat:

Det är skillnad på att vilja hjälpa och att vilja ändra på länder. En välnärd vit man i sina bästa år kanske inte förstår sådana nyanser i språket, men skapa demokrati betyder inte att ockupera länder för att tvinga dom att införa rösträtt åt människor som inte kan läsa. Sida har väl all rätt i världen att obstruera när biståndsministern vill ansvända deras pengar, som skattebetalarna tror ska gå till behövande, för att betala våra militära insatser, ambassadpersonal, svenskt företagsstöd eller för att minska vår egen koldioxidstatistik.

Du använder ord som Svensk fana och Kår. Får jag påminna en gång till om att demokrati betyder att människor gemensamt bestämmer över sin egen tillvaro. Inte att utländsk fanbärande kår bestämmer över dom.

Bra sammanfattat tycker jag. Nu när vi är inne på deprimerande saker så visar newsmill.se i sin opinionsundersökning följande inställningar till Sida:
84 % är arga
2 % är uttråkade
1 % är nyfikna
14 % är glada

Det minsann roligt att jobba i en sådan uppskattad och framför allt med respekt analyserad sektor. Har tidigare kommenterat liknande frågor här på bloggen:

1 tanke på “Osmaklig biståndssyltburk

 1. Ta hem soldaterna .De dör orättvist och för USAs ockupation och EUs tystnad med FN:s maktlöshet….Stoppa alla USAs krig ..Alla USAs krig är för AIPACs skull i USA..Soldaterna dör orättvist för USAs Maffias krig i världen ..Ta hem soldaterna och var rädd om Sveriges rykte och Palmes politik..

  Ta hem soldaterna ..De dör för AIPACs makt i USA-Maffias krig–för USAs styre av hela världen..

  Folket måste veta om alla fakta om politiken, politiker och media..Folket får inte alla fakta varför??..Vem mörkläggar alla fakta , politiker??..
  Al-Qaida fick USAs hjälp och stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan..USA lovade Al-Qaida att befria Palestina efter Afghanistan men USA har lurat Usama så kom 11/9!!!!..USA och EU med FN måste tala om alla fakta till folket….
  AIPACs mak i USA styr allt i USA…Läs Läs vad Jimmy Carter och andra i USAs kongress säger om AIPAC..
  Bill Clinton och Jimmy Carter säger : ockupation är terrorism…….Israels brott och terror går vidare med hjälp av AIPACs makt i USA..
  Obama kom till politiken för att AIPACs makt i USA vill det..
  AIPAC styr USA…..AIPAC är Israellobby i USA..De tar hand om politiken i USA och i FN med EU….
  Obama har inte makt ..Makten är hos AIPAC och alla de rika i USA…
  Fråga EU och FN….Fn styrs av USA , sa f.d. FN:s chef Butros Ghali……..Stoppa AIPACs makt i USA nu….
  AIPACs makt i USA är Maffias politik över hela världen ..Var är FN??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s