Berg som jag inte kommer upp på

Ibland kan man få för sig att samhällen är moderna eller traditionella – antingen eller. Jag har nog själv många gånger tänkt att det är så. Men här vänds detta uppochner och kunde inte vara mer fel.

Mais Tempo (som betyder Mer Tid), vår IT-ansvarige, skulle precis gå från jobbet. Vi pratade lite om helgen. Han berättade att han skulle ta med Ângelo (en annan av kollegorna) ut på en grej ikväll.

Nyfiken som jag är frågade jag vad det var? -Ett berg, svarade han. -Ett berg? -Ja, ett berg men du skulle aldrig klara att gå upp där, sa han finurligt. Så kan man inte säga till mig – att de skulle klara av att gå upp för ett berg som inte jag klarar!?

Det visade sig att berget är ett heligt berg och att Mais Tempo lovat att ta Ângelo dit eftersom han har problem med onda andar. Han trodde inte att det skulle funka att en vit tjej från Sverige skulle komma med, det skulle helt enkelt bli fel i kommunikationen. Det är allvar, övertygelse men också en slags distans i det han säger. Alltså IT-ansvarig upp på heligt berg för att bota onda andar.

Nöjd med förklaringen varför jag inte skulle klara berget (kändes som att det stod lite över mina förmågor att argumentera för detta) började vi istället prata om religion.

Både Ângelo och Mais Tempo menade att de är religösa – för att någon har gjort dem till det men att de aldrig gått i kyrkan efter att de flyttat ifrån sina mammor. Några gånger hade Mais Tempo gått, för att kolla på tjejerna som var extra fina på söndagarna. -Särskilt på påsken, la Ângelo till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s