Att få ett nytt pass, eller Kafkas process, version 2010

I Södra Afrika är det här med stämplar vid landsgränser fortfarande på modet och på ganska få år har jag lyckats fylla mitt pass. Jag begav mig till polisen i Skövde för att skaffa ett nytt. De flesta myndighetskontakter försvåras av att jag är utskriven från Sverige, så även denna.

Tidigare när jag (även då bosatt i Mocambique) skulle fixa nytt pass var det bara att lämna in det gamla, be om ett personbevis på Skatteverket och så var det klart. Reglerna har emellertid ändrats. Nu behöver svenska polismyndigheten se mitt mocambikiska uppehållstillstånd. Varför då undrar jag? -Jo vi behöver kontrollera om du har svensk nationalitet, och den informationen framgår av uppehållstillståndet.

Men den informationen framgår ju även av att jag har ett svenskt pass (som är giltigt i ganska många år till, om det inte hade varit för de många stämplarna), av att jag har ett personbevis från Skatteverket där det står att jag är svensk samt att mina personuppgifter finns i polisens dator kopplade till personnummer? Trodde jag men så var det inte.

Uppehållstillståndet fick skjutsas med bil från Hjo till Skövde. Under tiden gick jag till bokhandeln för att köpa böcker. Böckerna jag ville ha fanns inte inne och skulle således beställas. För att göra det behövs personnummer, vilket jag inte har (som en vanlig svensk) så då kunde jag inte heller beställa böcker. Var vid detta lag lite småilsk.

Uppehållstillståndet (som är en liten handskriven bok som migrationsmyndigheten på provinsen skrivit med snirkliga bokstäver) anlände till Skövde. Det är väldigt svårt att förstå hur detta dokument kan väga tyngre än tre svenska myndighetsdokument. Särskilt som det är handskrivet (och dessutom på byråkratportugisiska). Gick till polisen igen (utan böcker, med uppehållstillstånd).

Efter att det mocambikiska uppehållstillståndet synats och kopierats fick jag fylla i blanketten ”Prövning av svenskt medborgarskap”. -Har jag eventuellt förlorat mitt svenska medborgarskap, undrade jag. Inget tydligt svar erhölls (men man kan nog anta att svaret var ja). Sedan följde den normala behandlingen – eller är det egentligen ”normalt” att vi behöver stämpla in våra fingeravtryck i passen?

Eftersom det var lite special med detta pass (onekligen eftersom jag tydligen knappt har någon nationalitet längre) kunde det inte lovas att det hela skulle gå på fem arbetsdagar (vilket det normalt ska göra). Eftersom jag åker från Hjo nästa onsdag frågade jag om pappa, som har bokstavligt talat alla möjliga fullmakter för mitt liv, skulle kunna hämta ut passet? Icke. Då jag ska vara på kurs i Klippan i slutet av nästa vecka blev slutsatsen att passet enklast skickas till polismyndigheten i Ängelholm. Ser fram emot att för första gången i mitt liv få göra ett besök i denna stad.

Lätt som en plätt! Hur kul som helst att vara ”utlandssvensk” och nej, Sverige är inte byråkratiskt, det är det bara länder långt borta som är…

6 tankar på “Att få ett nytt pass, eller Kafkas process, version 2010

 1. I Ängelholm kommer allt att gå bra Kajsa. Däremot är jag skeptisk angående Klippan….:)
  När är du hemma igen?

 2. Det knepiga är att ditt pass bara visar att du var svensk medborgare när det passet utfärdades, och det säger egentligen ingenting om din nationalitetsstatus då du söker nytt pass. Alltså kan man rent tekniskt sett vara svensk medborgare tex år 2000 och när man kommer år 2010 och ska göra nytt pass så kan man ju faktiskt blivit medborgare i ett annat land, som kanske inte tillåter att man har dubbelt medborgarskap och därför har man blivit tvungen att säga upp sitt svenska medborgarskap.

  Vad gäller skatteverket så för dom inga register över om man eventuellt blivit medborgare i annat land, så samma gäller egentligen där, personbeviset visar att när du blev utskriven från sverige så var du svensk medborgare, vad som hänt efter det har dom ingen kontroll på.
  Därför måste man skriva på en ”prövning om svenskt medborgarskap” och även visa upp eventuella residence card eller liknande från landet man för närvarande bor i.

  • Tack Anna för utförligt svar! Tycker emellertid att det är konstigt att det verkar vara olika regler för olika länder (kollegor som också är utskrivna har inte varit med om samma förfarande) och beroende på om man ansöker om pass vid en svensk ambassad utomlands. Hur som helst så gick det bra och nu har jag fått mitt pass, i Ängelholm! 🙂

 3. Pingback: Att få ett nytt DIRE, eller Kafkas process, version 2010.2 « Kajsas blogg från Moçambique

 4. Pingback: Att få ett nytt uppehållstillstånd, eller Kafkas process version 2011 « Kajsas blogg från Moçambique

 5. Pingback: Världen i Moholm och Skövde « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s