Ökade klyftor anledning till upploppen

I ett nyhetsbrev från idag ger Joe Hanlon information om upploppen. Han meddelar att antalet döda är mellan fyra och elva. Den officiella siffran över antalet skadade uppgår nu till 288 personer. Under upploppen 2008 dog fem personer och över 100 skadades. Hanlons nyhetsbrev förklarar också några av orsakerna bakom prisförändringarna och vad de har lett till.

De ökade levnadskostnader framför allt för de fattiga i storstadsområdena, delvis som en effekt av höjda världsmarknadspriser på bränsle och mat.  Subventionen på bränsle, som infördes efter upploppen 2008, upphör nu att gälla.

Inflationen har också spelat en viktig roll i prisförändringarna då Moçambique importerar en stor del  av maten från Sydafrika. I januari var var en rand värd fyra metical och en dollar 29,3 metical. Nu är summorna 4,9 respektive 36,3 vilket motsvarar en 25 % förändring på bara åtta månader.  

Demonstranterna har i huvudsak varit unga män organiserade med sms. Majoriteten av dem jobbar i den informella sektorn som är en av de få inkomstmöjligheterna för de fattiga i städerna.I en ledare i dagens O Pais uttrycks i starka ordalag kritik mot regeringen och de enorma och ökande gapen mellan de som har och de som inte har.

Moçambique är en global framgånssaga när man pratar om ekonomisk tillväxt men denna avspeglas inte förbättring av vanliga människors levnadsvillkor. Enligt ledaren skapar denna utveckling en klass som i ökande utsträckning känner sig utesluten från distribution av inkomst och välstånd, att staten har brutit det sociala kontraktet och som inte ser staten som en del av lösningen på problemen eftersom staten bidrar till att några få ackumulerar resurser och lämnar majoriteten utanför.

2 tankar på “Ökade klyftor anledning till upploppen

  1. Det har varit intressant att läsa din blogg nu och jag hoppas det blir bra snart. Men din ton är mycket mer oroande än när jag snackar med min kille som tror på en lösning (vilket du kanske gör). Han varit inne i Maputo under dagen ett par vänder med bilen utan problem och berättade att det var lugnt och tror sig snart kunna återgå till arbetet. Höjda priser har han pratat om och är givetvis inte glad i dem.
    Vad kostar sötpotatisen vs ris, majs?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s