Turbulent bland ministrarna…

Veckan som gått har innehållit stora förändringar i moçambikisk politik. President Armando Emílio Guebuza sparkade hälsominister Ivo Garrido, jordbruksminister Soares Nhaca och industriminister António Fernand. Det blev även en ny inrikesminister eftersom sittande inrikesministern, José Pacheco, blev utnämnd till inrikesminister.

Hälsominister Ivo Garrido har under sin tid som minister varit både älskad och hatade: Han har haft en tämligen kompromisslös attityd mot människor som arbetar inom hälsovården vilket har gjort att han ansetts arrogant och fått många av ”de sina” emot sig. Å andra sidan är det många som menar att han har kämpat hårt för att medborgarna faktiskt ska få bättre hälsovård.

Jordbruksministerposten har bytts frekvent de senaste åren och inte heller Soares Nhaca har lyckats något vidare. I ett land där majoriteten av befolkningen är bönder är jordbruket en av de viktigaste sektorerna i arbetet mot fattigdomen. Den nye ministern, Pacheco, är ett tyngre namn i Frelimo (med i partiets politiska kommission) och förväntas därför kunna ha större effekt och ge jordbruket mer politisk tyngd. Det återstår att se om Pacheco väljer en annan strategi än den ”gröna revolution” som hittills förespråkats av regeringen men som har få konkreta resultat på gräsrotsnivå.

Återstår att se vad de nya herrarna kommer att uträtta på sina respektive poster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s