Bomullsodling och -odlare

Idag har jag besökt Moçambiques bomullsodlarförening FONPA. Kooperation Utan Gränser samarbetar med bomullsodlarföreningar i Zimbabwe och Zambia och utreder just nu möjligheten till ett samarbete med FONPA i Moçambique. Föreningen, som är relativt nystartad, har som mål att försvara bomullsodlarnas intressen bland annat i prisförhandlingar och att öka kunskap och därigenom produktivitet bland odlarna. 

Idag hade vi möte med ordföranden i FONPA och representanter från föreningen i Mecontadistriktet i Nampulaprovinsen där huvudkontoret för tillfället ligger. Vi besökte även bomullsfält tillhörande medlemmar i FONPA. Under mötet diskuterades föreningens huvudsakliga utmaningar och mål. Diskussionen gjorde ett par djupdykningar i frågan kring hur FONPA ser på sina medlemmar – som aktörer eller mottagare av service – är FONPA för eller av och med producenterna? Flaida från UNAC, som också är med på resan, bidrog med UNACs perspektiv. Ett annat ämne där vi uppehöll oss lite längre var om jämställdhet och representativitet. I styrelsen för FONPA finns bara män, samma sak gäller i styrelsen på provinsnivå men ungefär 40 procent av medlemmarna är kvinnor. Vi pratade länge om vad detta beror på och hur föreningen kan arbeta med att förändra situationen.

Imorgon åker vi till Moma för att träffa medlemsorganisationer och besöka fler fält. Det lär bli en skumpig bilresa, vi räknar med fem timmar för att köra cirka 30 mil.

Ovan några bilder från dagens besök inklusive ett par foton på bomullsplantor innan det blir bomull (av blomman).

1 tanke på “Bomullsodling och -odlare

  1. Pingback: Bomullsvinst ger mer kärlek « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s