Kris i oppositionen…

I veckans Savana är huvudnyheten att det råder kris i MDM – det tredje största politiska partiet i Moçambique. MDM bildades kort innan valet 2009 men lyckades sin ringa ålder till trots få åtta platser i parlamentet. Partiet består till stor del av personer som lämnade oppositionspartiet Renamo på grund av missnöje med den odemokratiska ledningen personifierad i ledaren Dhlakama. MDM har målats upp som ett nytt politiskt alternativ, annorlunda än både Frelimo och Renamo och har profilerat sig i frågor om antikorruption och gott styrelseskick.

Krisen som Savana beskriver handlar om att parlamentsledamöterna från MDM har importerat bilar utan att betala skatt och sedan sålt dessa vidare till en bilhandlare och gjort stora vinster. Enligt tidningen rör det sig om 13 bilar till ett värde mellan 700 000 och 1 000 000 rand (samma som kronor) per bil. Bilköpen har godkänts av en person inom partiet utan befogenhet att göra detta. Utöver detta lyfter partimedlemmar fram att partiet sköts som ett familjeföretag där familj och släkt till partiledaren Daviz Simango premieras och innehar majoriteten av de viktigaste posterna (personen som utan befogenhet godkänt bilköpen är släkt till Simango). Partiet kritiseras även för att prioritera vissa etniska grupper framför andra.

En av partiets frontfigurer, Ismael Mussa, har tillsammans med ett antal andra höjdare skrivit ett kritiskt brev till partiledningen och enligt Savana är det oundvikligt att Mussa kommer att lämna partiet. Det återstår om partiet klarar sig ur denna kris eller om detta kommer att innebära att de är ute ur spelet redan efter en mandatperiod. I valet fick partiet röster främst i centrala Moçambique samt i Maputo.

Bland andra nyheter nämns även demonstrationerna i Swaziland där folket kräver politiska reformer av Kung Mswati för ökad ekonomisk och social rättvisa i landet. Demonstrationerna organiserades bland annat av den sydafrikanska fackföreningen Cosatu och det sydafrikanska kommunistpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s