Att medelst kudde hålla sig flytande

Ologiska regler och instruktioner. Det är något som det finns gott. Ibland kan det vara lite lustigt, ibland blir det lite för mycket av det goda. Flög till Lichinga i morse. Oförklarad försening från Maputo. Mellanlandning i Nampula (att flyga i Moçambique är lite som att åka buss med stopp på vägen). På grund av förseningen fick vi inte gå av flyget under mellanlandningen. Jag behövde gå på toa och då jag satt på första raden efter första klass (som bara har tre rader i LAMs plan) och det var knökfullt av personer som grejade med sina väskor längre bak, frågade jag om jag kunde gå på den lediga och mitt framför mig varande förstaklasstoaletten. En snorkigt -Absolut inte, blev svaret, -Du får gå längst bak, sa flygvärdinnan och hänvisade mig således att gå emot en strid ström av människor som med bagage gick i motsatt riktning.

Jag satte mig och väntade på att alla människor och väskor skulle flytta på sig och reste mig sedan för att gå till utpekad toalett. –Nu kan du inte gå på toaletten, blev beskedet då. Jag frågade varför? –Vi ska tanka och då måste sitta ner, med säkerhetsbältet uppknäppt. Klart som korvspad. Kan inte låta bli att fundera på varför – för att vi om planet exploderar under tankningen ska hinna springa en sekund tidigare? Vi fick även reda på att under tankning får inga mobiltelefoner användas. Att de samtidigt som det var livsnödvändigt för oss att sitta ner, med säkerhetsbältet uppknäppt, och inte prata i telefon, släppte på en massa ny passagerare som uppenbarligen inte gick på planet sittandes (och många av dem pratandes i telefonen) var är en annan femma.

Och när jag ändå är igång med kommentarer om LAM (Mocambiques flygbolag). Vissa av LAMs flygplan har inga flytvästar (vilket har orsakat osämja med EU), planet idag var ett av dem. Den fiffiga lösningen på detta verkar vara en ditskriven rad mellan ickeröklampan och säkerhetsbältessignalen där det står ”Use your bottom cushion for floatation”. Inte för att jag längtar efter att vara med i en flygolycka men skulle onekligen vilja se hur det ser ut när 150 personer ska börja rycka loss halva flygplansstolen innan de i panik kastar sig ut ur ett plan som tvingats nödlanda alternativt har kraschlandat i vattnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s