Besök på böndernas kontorsbygge

Igår besökte vi Niassaprovinsens bondeunion UPCN, eller närmare bestämt deras framtida kontor som just nu håller på att byggas.

Kontoret ligger i utkanten av Lichinga, mycket vackert på en kulle med fin utsikt. Tomten har plats för inte bara själva kontorsbyggnaden men även en möteslokal och enklare boende för besökande medlemmar. Dessa projekt hör emellertid till framtiden (och framtida budgetar…).

Abdul som är administratör på UPCN (och inte bonde) underströk under besöket vikten av just möteslokaler medan koordinatören Pêssego (som bonde) påpekade att det viktigaste inte är möten utan att få plats med ett ordentlig experimentfält. Olika perspektiv…

Vi träffade även det ansvariga byggföretaget som påpekade att anbudets budget är väldigt låg för storleken på bygget, vilket man nog kan hålla med om… Den totala budgeten för nyckelfärdigt kontor är 680 000 meticais, motsvarande ungefär 170 000 svenska kronor.

Att ha ett eget kontor, och slippa betala hyra, är ett viktigt bidrag till våra samarbetsorganisationers hållbarhet på lång sikt.

Korta fakta om UPCN

  • UPCN har 20 000 registrerade medlemmar i Niassa, varav drygt hälften är kvinnor.
  • UPCN arbetar tillsammans med jordbruksministeriet för att öka småböndernas tillgång till jordbruksrådgivning, marknader med mera.
  • UPCN bedriver även påverkans arbete för att påverka regeringens jordbruksprogram för att bättre svara mot småböndernas intresse.
  • UPCN är nationella bondeunionen UNACs representation i Niassaprovinsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s