Ingen utvärdering, kontroll eller uppföljning?

Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson påtalar ofta att bistånd inte utvärderas, inte kontrolleras och inte följs upp. Jag började jobba för Kooperation Utan Gränser i juni 2008. Efter att ha jobbat ett par månader reviderade vi innehållet i vårt eget program, för att göra det mer resultatinriktat, relevant och minska budgeten. Någon månad senare genomgick vi en systemrevision genomförd av Ernst & Young, innan det hade vi en intern genomgång av den förra systemrevisionen, genomförd tidigare samma år av samma revisionsfirma.

I januari året efter gjorde vi finansiell revision lite senare samma år tog vi fram uppdragsbeskrivning för en extern utvärdering av programmet i slutet av året 2009. I januari 2010 var det dags för finansiell revision igen. Tanken var att programmet skulle avslutas i december 2010 men eftersom resultat uppnåtts men en längre insats behövdes för att bygga på dessa och göra dem mer hållbara, gjordes ett reviderat programförslag för 2011. I oktober 2010 hade vi interrimrevision och samtidigt en intern compliance monitorering och i början av 2011 slutrevision. Mellan januari-mars gjordes en organisationsutvärdering av Deloitte av Kooperation Utan Gränser i Moçambique. Någon månad efter gjordes en intern compliance monitorering.

Just nu håller vi på med en översikt av nuvarande program, med externa konsulter, för att se vad som bör tas tillvara i framtida program, vilka resultat som bör förstärkas, metoder som ska utvecklas etcetera. Vi har börjat diskutera ToR för årets revision. Utöver dessa processer rapporterar vi resultat och ekonomi halvårsvis till ambassaden i Maputo varefter halvårs-/årsmöten hålls för att diskutera, vi gör interna uppföljningar i Mocambique såväl som med region- och huvudkontor samt halvårsvisa möten med våra samarbetsorganisationer där de utvärderar oss som givare och samarbetsorganisation. Vi gör programmatiska och finansiella uppföljningar med samarbetsorganisationerna varannan månad.

Biståndsministern är välkommen hit – för att bli utvärderad, bedömd, synad i sömmarna, vänd på och kritiserad. Gärna innan nästa uttalande om att biståndet inte utvärderas, inte kontrolleras eller följs upp.

1 tanke på “Ingen utvärdering, kontroll eller uppföljning?

  1. Pingback: Segerfeldts magiska hand « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s