Vardagsfunderingar om tallriksmodeller och månadsinkomst

Under ett arbete med en artikel om demonstrationerna i Maputo förra året, ville vi försöka förstå ungefär hur stor den samlade inkomsten är i demonstranternas hushåll. Då verkar det logiskt att fråga just detta. Men, denna frågan kan bara besvaras någorlunda enkeltydigt av hushåll som faktiskt har en ungefär likvärdig inkomst varje månad. Så är inte fallet i Maputos kåkstäder – ena månaden finns ingen inkomst, en annan kanske det finns några hundra.

Häromdagen pratade jag och en moçambikisk kollega (som föddes under befrielsekriget och som växte upp under inbördeskriget) om kosthållning och jag berättade om den svenska tallriksmodellen som framstod (alternativt framställdes) som väldigt relevant under min uppväxt. Men en modell som lär oss om förhållandet mellan olika livsmedel är bara relevant i en situation där det faktiskt finns valmöjligheter. Kollegan hade således inte fått någon tallriksmodell presenterad för sig i skolan…

Pratade med en av kollegorna i Lichinga igår. De hade bestämt möte med kommunen för att planera en utbildning men mötet blev inställt för 14 kvinnogrupper hade samlats på gatan utanför och sjöng så högt att det var omöjligt att hålla möte.

Fotot nedan kommer också från gatan utanför kontoret i Lichinga, förra veckan. En bil med en ordentlig högtalaranläggning på flaket, kopplat till bilbatteriet… Och lacken på motorhuven mår säkert bra av den ambitiösa tejpningen…

Imorgon flyger jag till Sverige – är det bra eller dåligt flyga internationellt flyg på tioårsdagen av 11 september? Jag satsar på bra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s