A very Swedish paradox…

På Johannesburgs flygplats (innerligt trött på både flyg och flygplatser). Den sydafrikanska fackföreningsrörelsen COSATU strejkar och alla passagerare fick ett brev om detta från flygbolaget när vi gick på flyget i Lusaka. Gillar att de inte bara skriver att det är strejk vilket kan orsaka förseningar utan även tar med varför folk strejkar: ”The protest action is in support of a ban on labour brokering and the scrapping of the Gauteng e-tolling.” Läs mer om strejken här.

Har köpt en hög med böcker (fråga mig inte när jag ska läsa dem) om Zimbabwes jordreform, om hundra år av kamp med ANC (av Heidi Holland som var lite av en räddare i nöden när jag blev av med mitt visakort här i Johannesburg förra året) och en bibelliknande bok om global vapenexport.

Den sistnämnda har ett eget kapitel om Sverige. Kapitlet har titeln ”A very Swedish paradox” och inleds med ett stycke om Nobel där han beskrivs som pacifist, hänsynslös finansman besatt av sprängämnen som köpte Bofors. Författaren menar att denna motsägelse präglar Sveriges förhållningssätt till vapenexport. Ett antal exempel på dubbelmoral, korruption och maktmissbruk radas upp…

Strax dags att gå ombord för att åka till Maputo. Många och blandade känslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s