Minst hälften av kakan…

Idag har vi tillsammans med LRF publicerat en debattartikel i GöteborgsPosten, Arbetarbladet och Västerbottens folkblad med anledning av internationella kvinnodagen. Budskapet är hämtat från vår kampanj där vi belyser situationen för kvinnliga bönder i Afrika och kräver av regeringen att åtminstone 50 procent av Sveriges bistånd ska gå till kvinnor. Läs artikeln här!

Ikväll kommer även Linda som har haft Världens tuffaste jobb att gästa Pekka Heino i Go’ kväll, 18.15 eller på SVT play.

Korta fakta om jämställdhet, fattigdom och bistånd

Enligt FN lever 1,4 miljarder människor i världen på under 1,25 dollar om dagen vilket innebär att de är absolut fattiga. Nästan tre av fyra av jordens fattiga bor på landsbygden och de flesta livnär sig på jordbruk eller sysselsättningar kopplade till jordbruk. Majoriteten av världens fattiga är kvinnor och ungefär 700 miljoner kvinnor och flickor på landsbygden lever i absolut fattigdom. Enligt FAO lägger afrikanska kvinnor 40 miljarder timmar om året på att hämta vatten.

Det globala biståndet till jordbruk har minskat kraftigt de senaste decennierna och i mitten av 2000-talet motsvarade det endast 3,4 procent av det totala utvecklingssamarbetet. 20 år tidigare låg det på 12 procent. Att öka biståndet till jordbruk borde vara självklart i arbetet för jämställdhet och mot fattigdom!

Kvinnodagen i Mocambique

Här i Mocambique är det ingen större uppmärksamhet på kvinnodagen eftersom man har sin egen om en månad – Mocambikiska kvinnans dag den 7 april, Josina Machels dödsdag 1971. Josina gick i unga år med i befrielserörelsen Frelimo och grundade dess kvinnoavdelning. Hon var gift med Samora Machel, Moçambiques förste president efter självständigheten. Josina är en närvarande förebild för kampen för kvinnors rättigheter och deltagande i politiken i Moçambique.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s