På planet till Rio de Janerio

På planet till Rio de Janeiro har jag sällskap av två kollegor – Magnus Ulaner, HSB och Johanna Sandahl, Naturskyddföreningen. De ska också till Rio för att delta i FN-konferensen om hållbar utveckling. Med olika nyhetsbrev i händerna försöker vi tillsammans greppa vad som hänt i förhandlingarna de senaste dagarna. Det är inte lätt att få en överblick. En rad olika frågor har diskuterats samtidigt i olika smågrupper. Informella för-förhandlingar har pågått mellan 13:e och 15:e juni med planen att sedan pausa fram tills de verkliga förhandlingarna 20-22 juni. Men inte helt oväntat fick delegaterna lägga ned planer på strandhäng och istället hänga kvar i förhandlingslokalerna. Bara 116 av 315 paragrafer är färdigförhandlade så Brasilien ombads komma med ett nytt förslag på förhandlingstext. Den danska miljöministern, Ida Auken, kommenterar den på sin twitter genom att skriva att det är lååååång väg kvar. Frågor som återstår är bland andra: matsäkerhet, tekniköverföring från Nord till Syd, hur FN:s institutioner ska reformeras, rätt till information, rätt till vatten, stoppa markförstörelse, kemikaliespridning, subventioner till miljöfarlig verksamhet, överfiske, ja listan kan göras lång.

De två huvudsakliga lägren är G77, världens fattiga länder, på ena sidan och USA och Canada på den rakt motsatta. EU befinner sig någonstans mittemellan.

Fyra områden förhandlas mest intensivt just nu. De är: 1) Hur man ska implementera det man kommer överens om, där frågor om tekniköverföring från Nord till Syd behandlas, 2) SDG – Sustainable Development Goals, hållbarhetsmålen, 3) det institutionella ramverket för hållbar utveckling, där frågan om att stärka FN:s miljöprograms mandat står i centrum och 4) Hav, där frågor om havens övergödning liksom överfiske behandlas.

Trots att man redan i Rioprinciperna enats om att de rika ländernas ska bistå fattiga länder med tekniköverföring försöker nu USA byta ut skrivningen mot en frivillig tekniköverföring på ömsesidigt överenskomna villkor, vilket är detsamma som normala företagsöverenskommelser. Frågan är av avgörande karaktär för G77 som svarade att ”om vi inte talar om hur vi tänkt oss genomföra det här, är jag inte övertygad om att vi är seriösa med vad vi gör här överhuvudtaget”.

Men det fulaste USA pysslar med för tillfället är försöket att efter ”Gemensamt men olika ansvar” (överenskommen Rio-princip om rika ländernas specifika historiska ansvar för en hållbar utveckling) lägga till en hänvisning till respektive lands förmåga som reflekterar nuvarande och kommande situation. Med det vill de slippa undan att stödja exempelvis växande ekonomier såsom Kina. Det gör det dock också lätt för dem att komma undan sitt generalla historiska ansvar.

Delegaterna har nu ombetts att bara fokusera på de frågor som de absolut inte kan stå ut med. Jag hoppas att det kan hjälpa.

/Hanna Wetterstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s