Var är alla vita medelålders män? (Rio+20s variant på ”Vem kan hitta Wally”)

Igår under kvinnornas marsch för ekologisk, ekonomisk och erotisk(!) rättvisa var jag helt upprymd över att se en så bred mångfald av människor. Jag som jobbar med jämställdhet i Latinamerika har ofta lagt märke till avståndet mellan de kvinnor som kämpar för frågor relaterade till (jordbruks)produktion och de kvinnor som kämpar för reproduktiva rättigheter (säker abort, t ex). Även de ofta så defensiva bondemännen brukar ju hålla sig märkligt tysta när kvinnors rättigheter kommer på tal. Men igår gick de sida vid sida till sambarytmer genom Rios gator.

Då slog det mig: under hela veckan har jag inte sett en enda medelålders vit man. Var i hela friden håller de hus? Kan det vara så att de inte har något gemensamt med Folkens toppmöte (där de kämpar för radikala åtgärder till förmån för miljön och social rättvisa), utan bara tar plats på det officiella mötet (där de inte verkar ha kämpat alls)?

Så jag började leta efter den vite medelålders mannen. Och fota. Här är bilder på människor på Folkets toppmöte. Kom, vi letar tillsammans!

Bild

Ja, här var det inga vita medelålders män…

Bild

Nähä, inte här heller.

Bild

Jo, men en vit man. Men han är ju inte medelålders, snarare student.

Bild

Här håller Perla från Kooperation Utan Gränsers partner CONAMURI i Paraguay tal om nödvändigheten att bli av med de plågsamma genmanipulerade grödorna under första presentationen av de parallella förhandlingarna som Folkets toppmöte jobbar med. Hon representerar de tusentals bondekvinnor och ursprungsfolkskvinnor som är deras medlemmar.

Bild

Slående många deltagare är unga. Jag skulle tippa på att genomsnittsåldern inte överstiger mina egna 35 år. (Tomt på vita medelålders män var det här – gillar de inte samba heller?)

Bild

Nej, men hoppsan, det var ju jag. Äter en vegetarisk hamburgare med utsikt över den otroligt vackra stranden som löper längs med Flamengoparken som Folkets toppmöte hålls i. (Vit, visserligen, men inte man. Och inte medelålders riktigt ännu.)

Bild

Lite olika sorts krigare, som man kan hitta i Brasilien, och som – tänker jag optimistiskt – kanske hjälps åt att beskydda Folkets toppmöte. Fotsoldater i världens krig är ju som bekant sällan vita medelålders män.

Bild

Några personer i den långa kön som slingrade sig fram till den offentliga talarstolen under Folkets generalförsamling. Amazonasinvånare har jag sett hundratals här. Tusentals ursprungsfolksrepresentanter totalt. Undrar om det finns lika många på den officiella konferensen? (Nej, nu ljög jag, det undrar jag faktiskt inte alls, jag är rätt säker på att det inte finns mer än en eller annan galjonsfigur.)

Bild

Jo, men där hittade jag honom till slut! En. Han blev riktigt upprymd över att jag ville fota honom 🙂

Kanske min kollega Hanna kan rapportera om huruvida det sett lite annorlunda ut på den officiella Rio+20-konferensen. Vilka är det som knåpat ihop det tandlösa, uppgivna ”historiens längsta självmordsbrev” och vems intressen representerar de?

*Nu hoppas jag verkligen att jag har fel, vill jag säga. Visst måste det finnas massor med vita medelålders män som bryr sig om miljörättvisa och kan tänka sig att överge en del privilegier för jordens och andra människors överlevnad! Kan inte ni skriva och berätta för mig att ni finns? / Linn

4 tankar på “Var är alla vita medelålders män? (Rio+20s variant på ”Vem kan hitta Wally”)

  • Jo, det var de ju. På den andra konferensen, som luften har gått ur. Det är påfallande hur olika sammansättningen sett ut på de båda toppmötena. På det ena allvarliga män, som inte lyckats ta många steg för att skydda jorden. På det andra, entusiastiska bönder, kvinnor, ungdomar, urfolk – kort sagt, de som drabbas först eller mest av miljöförstöring, som kräver lite mer. Och det stämmer ju också att de i mycket högre utsträckning inte får jobb. Vi kanske kan hoppas att de som ”var på jobbet” skickat lite hälsningar och stöd till de som kräver lite mer. Det vill jag tro, i alla fall.

 1. OK, lite konstig vinkling tycker jag.
  Eller så ovanlig är den ju inte. Mina synpunkter är som följer…
  Först är det dåligt att vita medelålders (hetero förmodar jag) män inte är på en kvinnomars i Rio, sen verkar det vara extra dåligt på den konferens du tror att de är på. Då är det väl bara bra att de inte är på kvinnomarsen?
  Sen vet jag att Brasilien är väldigt etniskt divers, men hur vanliga är VMM? Är det inte icke-vita MM som har makten i landet?
  Var är alla vita medelålders kvinnor? Jag ser bara en på bilderna (vi är lika gamla, och jag räknas som VMM).
  Du har för övrigt rätt i det sällan är VMM i armén, men ännu mer sällan kvinnor.

 2. Hej igen, Stefan – trevligt att få fortsätta att samtala med dig 🙂 Det är säkert min oerfarenhet att i korta blogginlägg få plats med komplexa ideér, som gör att min huvudtanke inte blir riktigt klar. Vad jag menar är att vita medelålders män mycket riktigt är en minoritet i världen – men överrepresenterade i förhållande just till sitt antal, i de officiella beslutsfattande församlingarna, som bland annat detta toppmöte som nu klubbar vad som kallats ”historiens längsta självmordsbrev”. Vaga formuleringar om att marknaden kanske kan lösa miljöproblemen, vägran att inkludera många sociala rättvisefrågor (vissa borde konsumera mindre, medans andra ju faktiskt bör konsumera mer), för att inte tala om demokratifrågor och människors rätt att bestämma över sina territorier och egna kroppar. Hur kommer det sig att dessa (inte bara män, men i ordentlig majoritet, och andra ”över”-priviligierade) personer är så tama, medans de mest utsatta är så radikala? Kan det finnas etnicitets-köns-ålderssamband?

  Jo, det finns en hel del vita medelålders kvinnor här på folkens alternativa toppmöte. Imorgon lovar jag att fota dem. Jag lovar också att fortsätta leta efter ”VVM”. Och hur etniskt mångfaldiga de latinamerikanska länderna än är – Brasilien, Guatemala, Honduras, El Salvador, Colombia, osv – de mäktiga är nästan alla ordentligt vita, de har liksom inte beblandat sig sedan de dök upp från Europa för dryga 500 år sedan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s