Känner du allvaret? Tiotusentals demonstrerar i regnet i Rio

Bild

Just som jag började tänka att det är ju inte så svårt att vara engagerad när solen skiner och sambatrummorna går, bjöd Rio idag på rejäla regnskurar. Men inte hejdade det de tiotusentals människor som slöt upp i demonstrationen för radikalare – man kanske kan säga mer verklighetsförankrade – överenskommelser om naturen och människornas överlevnad. (Där fanns till och med några, även om du fortfarande inte kommer se många, av de vita medelålders männen som vi letade efter igår: fackföreningsmedlemmar och bankanställda var de.)

Bild

Här kommer lite bilder ur demonstrationen:

Bild

”Nej till grön kapitalism”

Bild

”Jag utsätts för agrotoxiner varje dag”. Vía Campesina är en av Kooperation Utan Gränsers samarbetsorganisationer i Latinamerika.

Bild

Isabel Montoya i blå T-shirt är medlem i vår partnerorganisation AMSATI i El Salvador. Hon menar att kvinnor och barn är de som drabbas hårdast av miljöförstöringen: kvinnorna för att de blir förgiftade av det sjuka vattnet när de hämtar det, tvättar och lagar mat, och barnen, ja, för att de kanske inte får någon framtid.

Bild

Irene Castro är medlem i ett av den uruguayanska organisationen FUCVAM:s bostadskooperativ, som vi jobbar med. Här går hon med den brasilianska systerorganisationen.

Bild

”Varken statligt våld eller våld mot kvinnor” (ung.) Eva Cristina Urbina, som jag skrev om i det första blogginlägget härifrån, från Honduras och vår samarbetsorganisation Centrum för Kvinnostudier, kikar fram över kanten till sin banner. Hon menar att statskuppen i Honduras var direkt relaterad till gruvutvinningsprojekt och vattenprivatisering.

Bild

”Vatten: allas vår rättighet. Det kan inte vara ett vinstintresse för ett fåtal.”

Bild

Jag hjälpte, för ett ögonblick, till att hålla uppe jordklotet. Fick en sådan där ödeskänsla som ilar i magen, vet inte om du också känner den ibland: att vi måste göra allt vi kan för att inte låta det bli alldeles, alldeles för sent. För vissa är det verkligen fem i tolv. Många av dem är här och hoppas att någon kommer se dem, höra dem. / Linn

*Dagens lästips: ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det vara för sent” av Andreas Malm.

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=77608&a=950679

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s