Olika världsbilder i olika världar

Snacka om att kastas mellan världar.

Stoppa grön kapitalism! Vår natur är inte till salu! Vi står enade, tillsammans är en förändring möjlig! Det är några av slagorden som skriks i demonstrationen. Tåget tar aldrig slut. Över 80 000 människor sägs det. Ursprungsfolk, bondeorganisationer, jordlösa, miljöaktivister mm.

Vi behöver gröna investeringar, säger ledare på konferensen. En landrepresentant berättar nöjt om hur de ska investera i vattenkraft. Men är det så grönt? En av de största miljöorganisationerna i Brasilien som jag käkar middag med berättar om hur dessa pågående vattenkraftsbyggen (hundratals i skrivande stund!) systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter, hugger ned skog och säljer energin billigt till ännu mer exploatering av Amazonas. Det som är grönt måste också vara socialt hållbart, ta hänsyn till mänskliga rättigheter, demokrati, inflytande och minska fattigdom. Det får inte slå undan fötterna för redan utsatta sårbara grupper. Så tänker jag.

/ Hanna Wetterstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s