Export till priset av mänskliga rättigheter

Igår organiserade Amnesty och Diakonia ett seminarium här i Almedalen med rubriken Export – fortfarande till priset av mänskliga rättigheter. Bland annat presenterades rapporten Export till priset av mänskliga rättigheter? som Amnesty och Diakonia har tagit fram. Klicka här för att ladda ner rapporten, och här för att läsa om rapporten. Nedan Magnus Walan från Diakonia in action när han diskuterar detta med utrikesminister Carl Bildt. Under bilden ett utdrag från inbjudan till seminariet.

Svensk export är av oerhörd vikt för Sveriges välstånd och kan dessutom vara en positiv kraft runt om i världen. Men ska den svenska staten stödja svenska företags verksamhet i andra länder måste det finnas ett system som säkerställer att inga mänskliga rättigheter kränks i verksamheten. Amnesty släppte år 2011 tillsammans med Diakonia rapporten ”Export till priset av mänskliga rättigheter?” med fokus på de svenska exportorganen Exportkreditnämnden, Svensk Exportkredit och Exportrådet. Den visade bland annat på stora brister avseende öppenhet och transparens framförallt från Svensk Exportkredit och Exportrådet.

Rapporten visade även att varken PGU (Politik för Global Utveckling) som Sveriges riksdag antog år 2003, eller de skyldigheter som Sverige har avseende mänskliga rättigheter via andra åtagande nämns i de bestämmelser som styr de olika organen. Nu har det gått 1,5 år. Vad har hänt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s