Tre gånger bistånd – med vakthund…

Börjar nästan känna en viss mättnad inför seminarier om bistånd, idag har jag varit på ytterligare tre. Först ut var ett om resultatredovisning. Birgitta Ohlsson (fp) gjorde en presentation som inte lämnade några tvivel om huruvida biståndet har gett resultat eller inte (det har det enligt henne).

Arne Bigsten från Göteborgs Universitet presenterade resultat från forskning kring bistånd som bland annat visade på fördelarna med budgetstöd istället för projektstöd  i form av avsevärt lägre transaktionskostnader och mer effektivt bidrag till uppbyggnad av institutioner. Bigsten underströk även just institutionernas, så som skatteverk, domstolsväsende och riksrevision, avgörande betydelse för fattigdomsbekämpningen. (Skulle vara toppen om Stefan Fölster och Fredrik Segerfeldt varit där men det var de tyvärr inte, men de hade å andra sidan säkert hittat ett sätt att diskvalificera Bigstens forskning…)

På det andra seminariet om framtidens bistånd, där Kooperation Utan Gränsers VD Anneli Rogeman deltog, diskuterades nya och gamla aktörer inom biståndet och huruvida biståndet spelat ut sin roll till förmån för näringslivssatsningar. Anneli underströk vikten av att näringslivet (som i debatten var representerad av SPP och Telia) måste erkänna den viktiga påverkan de har på samhället när de exempelvis verkar i diktaturer eller i länder med begränsade demokratiska rättigheter.

Det tredje seminariet ställde frågan om Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har blivit Moderaternas nickerdockor i biståndspolitiken. Representanter för de tre allianspartierna förde fram viss kritik mot att moderaterna inte alltid involverat dem men i övrig inte så mycket innehållsmässig kritik. Desiree Petrus (kd) menade att hennes parti ser sig som vakthundar i regeringen – om någon angriper biståndet morrar de. Det uppskattas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s