Val(o)frihet, kinesmöten och alldeles för mysiga järpar

En bra sak med semester är att man har tid att läsa tidningar så mycket som man önskade att man gjorde (och borde) även på vardagar. Nedan ett par reflektioner, dock inte om de stora världshändelserna…

Förvald valfrihet

SvDs hemsida kan man läsa att man inte får komma in på OS om man har en tröja med Pepsi-tryck eftersom Coca Cola är betalande sponsor. Med ett par Nike-skor kommer du eventuellt in men vill du vara på den säkra sidan är det Adidas som gäller. Trots att jag under de senaste månaderna, i och med Kooperation Utan Gränsers egna varumärkesprocess, fått lära mig mer om just varumärken måste jag säga att jag tycker att det verkar helt sjukt och att argumenten framstår som helt bakvända. En varumärkesexpert motiverar hysterins nödvändighet så här: ”… det måste vara just uppstyrt annars riskerar OS att bli en jättelik basar där alla står och pumpar sina loggor i ansiktet på folk med resultat att sporten inte syns.” Som sagt, låter helt bakvänt i mina öron. Artikeln avslutas med en fin knorr där Patrik Sjöberg å ena sidan fördömer att OS i Atlanta såldes ut till Coca Cola och i nästa mening säger att han inte kan kommentera något om årets spel till SvD eftersom han jobbar för Expressen. (Brasklapp: Det är inte på något sätt så att jag med detta kampanjar för att vi ska dricka Coca Cola och ha Nikeskor…)

Byråns namn och skithusrodel

Senaste numret av tidningen Vi informerar om Statistiska Centralbyråns egenproducerade lista med förslag på nya efternamn. Måste säga att jag är lite fascinerad (positivt) över att vi har en statlig byrå som hjälper medborgarna att hitta på nya efternamn. I samma tidning lär jag mig att det finns en sport som heter ”skithusrodel”.

Att möta en kines?

På framsidan till dagens DN finns en puff för en artikel om Evelyn Mok som riktar humor mot rasism. Citatet beskriver väl Evelyns poäng i artikeln längre in i tidningen: ”Som asiat i Sverige är man en karikatyr.” Diagonalt på samma framsida finns en puff för Jörgen Perssons drömlottning i OS. Vi får läsa att en 170-rankad spelare blir hans första motståndare och att ”först i eventuell semifinal kan Person få möta en kines”. Med risk för att anklagas för överdriven politisk korrekthet, tycker jag ändå att det är ganska ironiskt att å ena sidan ha inte mindre än tre artiklar (inklusive intervjun med Evelyn) som ifrågasätter stereotypa bilder av asiater i en tidning och sedan ha skrivningar som antyder att vilken kines som helst per automatik är bättre på bordtennis än vilken person som helst från vilket annat land som helst…

Tamt, lamt och omysiga hjärpar

Med hopp om obefintlig risk för anklagelser om överdriven politisk korrekthet blev jag tvärilsk över det hela uppslag som DN Kultur gav åt det rasistiska bandet Ultima Thule i måndags. Porträttet av det rasisiska bandet med tydliga nazistiska kopplingar är tamt, lamt och bitvis nästintill kärleksfullt. Förstår inte varför reportern släpper alla de kritiska frågorna om nazism, rasism och tydliga politiska ställningstaganden och istället låter artikeln bli kulturmys om kallnande oxjärpar. Uselt.

5 tankar på “Val(o)frihet, kinesmöten och alldeles för mysiga järpar

 1. I mina ögon är U.T vilket rock band som helst, finn säkert över hundra Hårdrocksband i Sverige som har rasistiska förbindelser du inte har sett. 90 talet är över Kajsa!

  • Håller (inte helt överraskande) inte alls med om att det är vilket rockband som helst – de spelade (som artikeln beskriver) en central roll i framväxten av rasistiska och nazistiska grupperingar och partier på 90-talet. Givetvis inte i ett vakuum men det gör ju inte saken bättre. Artikeln är delvis historiskt vilket så som jag ser det rent felaktigt att vara så flat som journalisten. Du har rätt i att det finns många flera band i Sverige med rasistiska kopplingar men jag kan inte se hur detta skulle göra saken bättre/förändra den – då finns det väl ännu större anledning att bekämpa UT och liknande band.

 2. Ååååååh vilken dynga, nasistiska kopplingar? Köp en gammal cd på tradera och lyssna om du finner nåt nasistiskt!

  HÅRDROCK, där har du nåt rasistiskt, fan alla rasister gillar det!!

  Usch, varför slösar jag ens tid på att läsa på den här bloggen? :/

  Bla bla bla, utan några som helst källor! Men vafan jag försöker jag med:
  MICHAEL JACKSON VAR PORTOREUCIAN!!!

  • Även om jag hoppas att du redan slutat lägga tid på att läsa bloggen kommer här ett kort svar:

   1. Ett bands politiska ställningsstaganden visar sig inte bara genom texterna (som du verkar tycka) utan även till exempel genom vilka sammanhang man väljer att framträda i, vilka man väljer att samarbeta med etc. Ultima Thule Records samdistribuerade sina produkter med nynazistiska Ragnarock och deras skivbutik saluförde uttalat nynazistiska band så som Heroes in the Snow, Svastika och Vit Aggression. UT har medverkat på flera samlingsskivor med vit makt-band (så som de nämnda). UT första singeln gavs ut med ekonomiskt stöd av BSS. Räcker det som exempel?

   2. UT har vid ett par tillfällen tagit avstånd från den högerextrema rörelsen (bland annat 2001 då de klev av scenen när åskådarna gjorde Hitlerhälsningar) men har även efter detta fortsatt med samarbeten som de nämnda ovan (med vit makt-band etc.) och har alltså inte tagit entydigt avstånd från extremhögern, nazistiska band och kopplingar.

   3. Huruvida många rasister lyssnar på hårdrock eller ej är så som jag ser det en helt annan fråga och jag förstår inte varför du tar upp den. Det jag skriver om är bandens (i detta fall UT) egna val och politiska ställningstaganden som exemplena ovan ger en bild av.

 3. Kaja : Dina lösningar är inte så vettiga & smarta, du har knappast en lösning att stoppa White power banden själv utan en dialog me dem och skivbolagen. UT har kört sitt eget race med lite ansvar som rock band, samt sjunga om älvor och troll i skogen( inte så insatt i thule faktiskt) . Och Hårdrocken tog jag upp pga band som kommer undan med sina texter, så länge ingen sliter i deras skägg och verkligen pekar fingret till det rätta.

  På tal om kritik. Minns du ken rings hit ” Spräng regeringen”. Eller Ken Rings utal om att minska invandringen i tv4 hösten 2009 med Malou von Sivers.

  fattar du hur dumt här verka vara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s