…metal foils and objects including detonator caps…

Idag var jag på möte på en organisation som har kontor på brittiska ambassaden i Kabul. Efter två säkerhetskontroller för att bilen skulle få komma in på området, en kroppsscanning, en kropps- och väskvisitering, en id-kontroll och inlämning av kamera tyckte jag att jag var ganska välkontrollerad.

Personen jag ska träffa möter upp och frågar om det gick bra att komma in? Och, med lite mer bekymrad min, om jag var tvungen att sitta i ”stolen”? Någon stol såg jag ju inte till och jag frågade vad det är varvid han något förläget förklarar att det är för att kontrollera extra noggrant att man inte har några vapen eller bomber på några platser inuti kroppen…

Trevligt.

För att förstå det hela lite bättre sökte jag på internet och fick följande förklaring från en försäljare av denna typ av stolar:

“high sensitivity detector created to identify metal objects concealed in body cavities. It is commonly used in corrections facilities to survey inmates for weapons and contraband objects hidden in anal, vaginal, oral and nasal cavities.  […] Normal objects being targeted are razor blades, handcuff keys, paper clips, knives, shanks and tools. […] also detects cellular telephones, metal foils and objects including detonator caps. Razor blades are of particular concern as they are tough to detect in all orientations with walk-through devices.”

Man lär sig något nytt varje dag. Vissa dagar sådant som man kanske helst inte hade velat veta. Jag ansågs åtminstone inte i behov av denna typ av scanning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s