Tur att språket är så litet

Lite då och då tänker jag på vilken tur det är världen inte kan ta del av svenska nyheter på svenska. Att det är tur att vårt språk är så litet. För om världen kunde ta del av svenska nyheter skulle det (i många fall oförtjänt) goda rykte som Sverige har gå upp i rök i takt med den strida strömmen av galenskaper i den svenska politiken. Jag är så klart väl medveten om att nyheter om Sverige sprids på andra språk men dock med en viss gallring vilket gör att strömmen (förhoppningsvis) förefaller mindre strid.

För om världen kunde läsa svenska skulle de under en och samma vecka kunna läsa om vår justitieminister som försvarar polisstatsstrukturer och har obefintlig kännedom om hur en stor del av den svenska befolkningen lever, om vår utrikesminister som varit antikommunistisk spion åt CIA och om vår migrationsministers uttalanden som verkar grunda sig på tankar om den ariska rasen. Och under denna vecka skulle världen också kunna konstatera att denna typ av beteende hos svenska politiker inte får några konsekvenser, de sitter gott. Världen skulle läsa om ambulanspersonal som sagt om en flyktingpojke som hoppade från ett fönster sex meter upp ”Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting” och efter att han hoppat vägrat ta med honom i ambulansen. Världen skulle också under dessa ringa sju dagar läsa om hur sex av de åtta utlovade miljarderna till klimatet genom dubbel bokföring tas från ordinarie biståndsbudget.

Som sagt, tänker att det är tur att svenska är ett litet språk. Och att vi måste lägga på ett kol att förändra allt detta (och mycket mer)…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s