Bland lejonen i Panjsher

Igår gjorde vi en dagsutflykt till den vackra Panjsherdalen 15 mil norr om Kabul. Panjsher betyder fem lejon och ett av Panjshers lejon var Ahmad Shah Massoud.

Massoud var ledande i motståndet mot den sovjetiska ockupationen och kom sedan även att bli en av de främsta i motståndet mot talibanernas styre och deras tolkning av Islam. Massoud mördades 9 september 2001. Bilder på Massoud finns överallt även i Kabul men ännu lite fler i Panjsher; längs med vägen, på bergen, upptejpade på bilrutor och motorcyklar, i små marknadsstånd, på gränsposteringen och över en bro. Några exempel finns på bilderna nedan varav ett par är från Massouds grav.

Efter besöket vid Massouds grav åkte vi vidare genom dalen. Rätt som det var gjorde kollegan som körde en tvär sväng rätt ner i floden. Något överraskande men det visade sig att detta var ”vägen” till picnicstället. (Man skulle kunna tro att kollegan var ett sjätte lejon men han är från en annan provins…) På vägen hem lyssnade vi på iransk discomusik.

Fin picnic på fint ställe med fina kollegor. En bra dag, vilket var skönt efter gårdagens våldsamheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s