If you follow me…

imageTillbaka i Kabul – staden med bästa bildekalerna. På vägen från flygplatsen åkte vi förbi en bil med texten ”Fighter Car – Power is nothing without control. If you follow me will be die”. Trots lite språkdebakel är ju budskapet ganska klart.

Klockan är snart elva på kvällen, jag sitter på balkongen och det är 28 grader ute. De många böneutropen blandas med ljudet av helikoptrar som flyger lågt över staden. Om dagarna är det runt 37 grader varmt och det är ramadan vilket innebär att folk inte äter eller dricker mellan soluppgång och –nedgång. Effekten av kombinationen av värme och ingen vätska blir en minst sagt dämpad stämning – som att någon har lagt ett varmt lock över stan. Militärerna tjoar lite mindre när man går förbi bommen till gatan och på jobbet får jag rådet att inte lägga några möten efter 10.00 – efter det är det stor risk för att mötena på olika sätt blir mindre seriösa.

De gigantiska tetermosarna som vanligtvis är obligatoriska inslag i samtliga rum på kontoret är borta och jag funderar på vad ”tea man” sysslar med under ramadan. Mötte honom i trappan igår och han log finurligt och sa ”Te!”. Gick in på mitt rum och konstaterade att jag fått en termos och teblad. Känns emellertid inte så solidariskt att sörpla te när kollegorna inte kan dricka…

De första arbetsdagarna har ägnats åt att försöka få överblick och komma tillbaka in i de olika delarna av tillvaron här. Den på kontoret med pågående revision, revidering av ansökan för nästa år, uppföljning av fotoprojekt, manual för financial management av partnerskaps. Den utanför kontoret där det varje dag kommer in en strid ström av nyheter om självmordsbombare på åsnor som dödar ISAF-soldater, avtal mellan USA och Afghanistan på 12,5 miljarder USD för att investera i pensioner, lokalbefolkning som organiserar sig mot talibaner, förhandlingar mellan Afghanistans regering, talibanerna och USA.

På kontoret har två av fyra krukväxter dött, troligen av för mycket omtanke. Städaren visar stolt upp de två levande med ett gigantiskt leende. Jag tänker att det är en bra övning i positivt tänkande.
image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s