Om det vore biståndet?

Läser på text-tv att en utvärdering av det svenska programmet för landsbygdsutveckling visar att programmet inte har haft någon nämnvärd effekt. Programmet har kostat 36 miljarder kronor sedan 2006.  Programmet är till hälften finansierat av EU.     

Detta är naturligtvis väldigt upprörande.

Jag kan dock inte låta bli att fundera på vad som skulle ha hänt om det hade varit ett biståndsfinansierat landsbygdsutvecklingsprogram i, låt säga Södra Afrika, som i en utvärdering visat sig inte uppnått några som helst resultat? Jag kan tänka mig förklaringar om alltifrån afrikanska stater som svarta hål, lata afrikanska män som omöjliggör utvecklingen, korrupta regeringar etc.

Sveriges årliga biståndsbudget ligger på runt 30 miljarder. Om en utvärdering skulle visa ett helt års bistånd inte hade haft någon effekt skulle jag nästan tro att biståndsministern tillsammans med sina anhängare på Timbro och Svenskt Näringsliv en gång för alla skulle passa på att lägga ner hela det svenska biståndet (vilket hon ju redan har flaggat för att hon satsar på). Tror dock inte att samma sak gäller för det svenska landsbygdsutvecklingsprogrammet.

2 tankar på “Om det vore biståndet?

  1. Jag har fölt Moçambiques utveckling sedan 1979 och har varit inblandad i planeringen av tre stora landsbygdsutvecklingsprogram. Resultaten har varit minimala.

  2. I förhållande till den stora summor vi har gett i bistånd har resultaten varit mycket begränsade. Vi har stor erferenhet av barnbidrag som vi införde redan 1937. Jag tror att barnbidrag i södra Afrika skulle kunna ge många positiva resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s