Kontrollen över säkerheten, demokratin och elektriciteten

”De kommer att ta demokratin härifrån innan valet nästa år. För några år sedan var det säkert här – men de har tagit säkerheten med sig så nu kan vi inte längre åka och hälsa på våra familjer. Så antagligen är det så att de kan ta den lilla demokrati de har bidragit till här med sig också. Till och med vår el kan de ta – jag är säker på att de kan stänga av all el till Afghanistan med ett enda telefonsamtal. Då har vi varken säkerhet, demokrati eller el.”

Reflektionen kom från en av deltagarna på ett diskussionsmöte med Afghanistans Civilsamhällesnätverk (ACSF) i eftermiddags. Diskussionerna kretsade kring de stora avgörande frågorna som Afghanistan står inför; minskad utländsk militär närvaro, säkerhetsavtalet med USA och valet 2014. Om avtalet med USA sa en av deltagarna:

 ”Ett avtal kanske bidrar till eldupphör men inte till fred. Om de verkligen hade velat ha fred verkar det ju helt osannolikt att de inte lyckats skapa det med alla dessa resurser. Och om de verkligen hade velat bekämpa talibanerna, hur kommer det sig att de egentligen aldrig har bekämpat dem på andra sidan gränsen till Pakistan? Vi blir inte självständiga av att USA ska garantera säkerheten, det blir bara en fortsatt ockupation.”

En annan mötesdeltagare menade att visst är det så att landet inte är självständigt men att Afghanistan måste välja; utan utländsk militär närvaro finns en överhängande risk för något slags anfall eller övertag från Pakistan.

Tanken med mötet var att ta fram ett antal utgångspunkter för civilsamhällets engagemang i debatten. Att få tillgång till den politiska debatten är dock svårt och många närvarande organisationer uttryckte stor frustration över slutna processer, skenorganisationer skapade av regeringen och att regeringen inte släpper in organisationer från det civila samhället i exempelvis valkommissionen. Under en av de hetare debatterna om säkerhetstläget kommenterade en person: ”Det måste vara för att vi är så här oorganiserade och med så många olika åsikter som regeringen inte vill ha med oss i valkommissionen.”

Intressant och inspirerande möte även om det inte är alldeles lätt att hänga med i alla vändningar medelst tolk. Stora delar av samtalet gick i ungefär samma ton som det första citatet ovan. Det är onekligen en viktig tankeställare och reflektion att ha med sig i ett land som varit i krig och under olika ockupationer de senaste tre decennierna. Utan kontroll över sin egen säkerhet, demokrati eller el…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s